Kiikaritähtäimen Valinta
Kiikaritähtäimen Huolto
Kiikaritähtäimen Asentaminen

Kategoria: Kiikaritähtäimet

Kiikaritähtäimet

Kiikaritähtäimet ovat aseissa käytettäviä, tavallista tähtäintä tarkempia tähtäimiä. Kiikaritähtäimistä käytetään myös nimitystä tähtäinkaukoputki, sillä niistä katsotaan lävitse vain toisella silmällä.

Kiikaritähtäimen toiminta perustuu siihen, että se suurentaa maalialuetta, näin helpottaen laukauksen tähtäystä ja osumatarkkuuttaa, erityisesti pitkillä ampumamatkoilla.

Kiikaritähtäimen linssit ovat suurempia, kuin ihmissilmä ja siksi ne keräävät enemmän valoa. Lisävalo puolestaan helpottaa tähtäämistä erityisesti hämärässä.

Burris Kiikaritähtäimet

Burris Kiikaritähtäimet

Burris kiikaritähtäimet olivat maailman ensimmäisiä, joista löytyi molemmat sekä ballistinen kompensointi, että integroitu etäisyysmittari.

Kun kiikaritähtäimestä löytyy nämä ominaisuuudet, se mittaa etäisyyden kohteeseen metreinä ja siirtää valopisteen luodin ballistiikan vaatimaan paikkaan. Näin saat oikean automaattisesti tähtäyspisteen mitatulle etäisyydelle.

Burris Kiikaritähtäimet Ikuisella Takuulla

Burris luottaa tuotteisiinsa niin lujasti, että lupaa niille ikuisen takuun. Jokainen kiikaritähtäin on automaattisesti ikuisen takuun piirissä. Burris lupaa korjata tai vaihtaa vioittuneen tai hajonneen tähtäimen.

Burrit kiikaritähtäimen uskaltaa ostaa myös käytettynä, sillä edellämainittu ikuinen takuu siirtyy automaattisesti uudelle omistajalle. Viedessäsi Burris kiikaritähtäimen takuu huoltoon et tarvitset kuittia tai takuutodistusta, eikä sinulta veloiteta tuotteen huollosta tai vaihdosta mitään. Reilua, eikö totta?

Yrityksen Historiaa

Burris nimisen yhtiön peruusti vuonna 1971 Don Burris, yritys on siis saanut nimensä perustajansa sukunimestä.

Ennen oman yrityksensä perustamista Don Burris työskenteli 12-vuotta Denverissä sijaitsevalla optiikkavalmistajalla Redfieldillä. Burris oli varma, että hän pystyisi luomaan parempia kiikaritähtäimiä, kuin silloin oli saatavilla.

Refieildillä viettäneensä 12-vuoden aikana Don Burris keskittyi erityisesti tuotesuunnitteluun sekä hallintaan ja oli mukana esimerkiksi seuraavissa innovaatioissa:

  • Ensimmäinen jatkuvasti keskitetty toisella kuvatasolla sijaitseva ristikko säädettävällä suurennoksella varustetuissa kiikaritähtäimissä. Useat kiikaritähtäimet käyttävät tätä ristikkotyyppiä edelleen
  • Ensimmäiset 4-12x ja 6-18x kiikaritähtäimet
  • Redfield Accu-Range lentorataa kompensoiva kiikaritähtäin
  • Redfield Wideview kiikaritähtäin

Ensimmäisen neljän vuoden ajan yritys valmisti kiikaritähtimien renkaita ja jalkoja sekä avotähtäimiä. Pian alkoi kuitenkin omien kiikaritähtäimien suunnittelu ja vuonna 1975 julkaistiin markkinoille Fullfield -nimeä kantava kiikaritähtäin, jota valmistetaan edelleen.

Vaikka Don Burris kuoli vuonna 1987 hänen nimeään kantava yritys jatkoi kasvuaan ja toi ensimmäisenä maailmassa useita innovaatioita kiikaritähtäimiin.

Beretta osti Burriksen vuonna 2002, mutta sama vanha laadun ja innoivoinnin sydän on pysynyt mukana kaikissa Burris tuotteissa.

Nykyään Burris valmistaa mm. kiikaritähtäimiä, punapistetähtäimiä sekä renkaita ja kiikarinjalkoja.

Tutustu Sissoksen Burris Kiikaritähtäimet -valikoimaan

Meopta Optika6 Kiikaritähtäimet – Kannattaako Ostaa?

Meopta Optika6 Kiikaritähtäimet – Kannattaako Ostaa?

Meopta Optika6 kiikaritähtäimet ovat olleet odotettu uutuus siitä lähtien, kun ne IWA -messuilla 2019 julkaistiin.

Alunperin Amerikan markkinoilla suunnattu Optika6 -sarja saapui vihdoinkin myös Eurooppaan ja meille pohjoiseen. Meoptalla on ollut toimitusvaikeuksia kiikarien korkean kysynnän sekä tehtaan komponenttipula.

Optika6 -kiikaritähtäimien kovin myyntivaltti on superzoom ennennäkemättömällä hinnalla, mutta kannattaako sellainen hankkia?

Ensinnäkin, vaikka Meoptan kiikaritähtäimet yleisesti ovatkin hinnaltaan huokeita, ne eivät ole halpiskamaa. Optika6 -sarjan kiikaritähtäimet on varustettu 30mm putkella ja 6x zoomilla, lisäksi ne on valmistettu lentokonetason alumiinista.

Meopta Optika6 kiikaritähtäimet laatikot
Meopta Optika6 Kiikarihätäimet Laatikoissaan.

Meopta Optika6 Mallit

Koko tuotesarja voidaan jakaa kahteen osaan metsästykseen ja rata-ammuntaan, mutta käytännössä kaikki mallit sopivat molempiin käyttötarkoituksiin.

Tutustu Sissoksen Meopta Optika6 -valikoimaan

Nikko Stirling Kiikaritähtäimet

Nikko Stirling Kiikaritähtäimet

Nikko Stirling on valmistanut kiikaritähtäimiä jo vuodesta 1956. Muista valmistajista poiketen NS valmistaa vain metsästysoptiikan tuotteita. Useat muut kiikaritähtäin valmistajat valmistavat myös mikroskooppeja, kameroita tai esimerkiksi koruja.

Yrityksen kantava ajatus tuotteiden valmistamisessa on alusta lähtien ollu luoda kiikaritähtäimiä, joilla metsästäjät ja rata-ampujat voivat saavuttaa mahdollisimman tarkkoja osumia.

Yhtiön perustaja Malcolm John Fuller (1924-1994) oli syntyisin Australiasta. Australialaisella maatilalla kasvanut Fuller metsästi jo nuoresta iästä lähtien esimerkiksi villisikoja, peuroja, kettuja sekä jäniksiä.

Jo lapsena syttyneestä intohimosta metsästykseen lähti Fullerin ajatus luoda maailman parhaita kiikaritähtäimiä metsästäjille.

Nikko Strirling Tuotevalikoima

Nykyiseen tuotevalikoimaa kuuluvat kiikaritähtäimien lisäksi myös punapistetähtäimiä, kiikarinjalkoja sekä etäisyysmittarit. Uusimpina lisäyksinä tuoteperheeseen ovat taskulamput.

Keskittynyt Metsästykseen

Monet muut valmistajat ovat aloittaneet optisten tuotteiden, kuten mikroskooppien valmistamisen ennen kiikaritähtäimiä. NS on lähes ainoa valmistaja, joka on alusta asti keskittynyt vain ja ainoastaan kiikaritähtäimien valmistukseen.

Nykyäänkin Nikko Stirling kiikaritähtäin -mallistoon kuuluu tuotteita aina ilmakivääreihin tarkoitetusta Mountmaster kiikaritähtäimesta vaativien metsästäjien valitsemaan Diamond -sarjaan saakka.

Tutustu Sissoksen Nikko Stirling -kiikaritähtäimiin

Kiikaritähtäin Linnustukseen

Kiikaritähtäin Linnustukseen

Kiikaritähtäin linnustukseen, millainen zoomi ja mitä muuta pitää ottaa huomioon? Nämä ovat yleisiä kysymyksiä linnustukseen käytettävää kiikaritähtäintä hankittaessa.

Parhaiten linnustukseen soveltuvat ns. ”pitkän matkan kiikaritähtäimet”. Nämä tähtäimet ovat usein varustettu matkarummulla. Lisäksi tähtäimet ovat usean linssinsä takia monesti myös suurikokoisia ja painavia.

Linnustukseen sopivat parhaiten kiikaritähätimet suurennoksilla:

  • 6-24×56
  • 6-24×72
  • 6-18×50
  • 6-24×44
  • yms.

Tutustu Sissoksen Kiikaritähtäin -valikoimaan!

Leupold Hirvensurma

Leupold Hirvensurma

Leupold hirvensurma saattaa kuullostaa asiasta tietämättömälle aluksi vanhalta kartanonherralta tai entisaikaisen kuninkaan lisänimeltä.

Kyseessä on kuitenkin jo legendaksi muodostunut Leupold kiikaritähtäin, jota monet edelleen etsivät ja jonka nimeen monet vieläkin vannovat.

Alkuperäisen Leupold hirvensurman valmistus on jo aikaa sitten lopetettu ja nykyiset kiikaritähtäimet ovatkin laajemman kuvansa sekä punapisteidensä ansiosta päihittäneet tarkkuudessaan Leupold hirvensurman.

Alkuperäinen Leupold Hirvensurma tarkoitti Leupoldin valmistamaa 1,75-6×32 kiikaritähtäintä. Sittemmin samaa nimitystä on käytetty myös Leupoldin 1,5-5×20 kiikaritähtäimistä.

Käytettynä saattaa Leupold hirvensurma -kiikaria tulla aina välillä myyntiin, mutta niidenkin määrä on viime aikoina vähentynyt.

Leupold Hirvensurma – Nykyaikaiset Korvaajat

Kuten kerroinkin, nykyaikaiset kiikaritähtäimet ovat menneet hirvensurmasta ohi jo kauan sitten. Hyviä korvaajia ovat mm. seuraavat kiikaritähtäimet.

Swarovski Z8i 1-8×24 L 4A-IF

Swarovski Z8i 1-8x24 L 4A-IF
Swarovski Z8i 1-8×24 L 4A-I

Jahti- ja suurriistametsästyksen antama haaste edellyttää kunnon työkaluja, kuten Z8i 1-8×24. Sen poikkeuksellinen näkökenttä mahdollistaa yleiskatsauksen tähdättäessä. Loppuunasti hiottu optinen järjestelmä tarjoaa erinomaisen katselumukavuuden ja takaa nopean tähtäyksen.

Swarovski Z8i lisätiedot.

Zeiss Conquest V6 1,1-6×24 ill. #60

Zeiss Conquest V6 1,1-6x24 ill. #60
Zeiss Conquest V6 1,1-6×24 ill. #60

Conquest V6 -kiikaritähtäimen avulla ZEISS on jälleen asettanut uuden standardin tarkkuus- ja pitkän matkan metsästykseen sekä rata-ammuntaan. Conquest V6, ja sen 6-kertainen zoomi, on suunniteltu toimimaan missä tahansa ympäristössä ja skenaariossa riippumatta siitä, oletko kytikesällä, ajojahdissa tai radalla.

Zeiss Conquest V6 lisätiedot.

Meopta Meostar R2 1-6×24 ret. 4C

Meopta Meostar R2 1-6x24 ret. 4C
Meopta Meostar R2 1-6×24 ret. 4C

MeoStar R2 1-6×24 RD on metsästäjän uusi paras ystävä. Erittäin laaja näkökenttä yhdistettynä lisävarusteena saatavaan K-Dot 2 -ristikkoon ja todelliseen 1x-suurennukseen antaa ampujalle mahdollisuuden saada kohde nopeasti jyvälle.

Meopta Meostar R2 lisätiedot.

Bushnell Trophy XLT M 1-4×24

Bushnell Trophy XLT M 1-4x24
Bushnell Trophy XLT M 1-4×24

Bushnell Trophy on laadukas ja laajakulmainen tähtäin edulliseen hintaan. Typpitäyte estää tähtäintä huurtumasta sisältä.  

Bushnell Trophy XLT lisätiedot.

Nikko Stirling Diamond Ill 1-4X24 4 Dot

Nikko Stirling Diamond Ill 1-4X24 4 Dot
Nikko Stirling Diamond Ill 1-4X24 4 Dot

Nikko Stirling Diamond on nopeisiin tilanteisiin tarkoitettu ja maksimaalisella valonläpäisyvyydellä varustettu metsästyskiikari, joka soveltuu erityisesti suurriistaan.

Nikko Stirling Diamond lisätiedot.

Tutustu Sissoksen Kiikaritähtäin -valikoimaan!

PS. Kannattaa myös tutustua Sissoksen Leupold kiikaritähtäin -valikoimaan.

Bushnell Kiikaritähtäimet

Bushnell Kiikaritähtäimet

Bushnell kiikaritähtäimet ovat olleet monen Amerikkalaisen metsästäjän valinta jo yli 65-vuoden ajan. Yritys valmistaa metsästykseen tarkoitettujen kiikaritähtäimien lisäksi myös armeija käyttöön tarkoitettuja taktisia kiikaritähtäimiä. Muihin yrityksen tuoteryhmiin kuuluvat kiikarit, punapistetähtäimet, etäisyysmittarit, riistakamerat sekä ratakiikarit. Saman yrityksen valmistamia ovat nykyään myös Bollé ja Serengeti aurinkolasit.

Kaikkea yrityksen tuotekehitystä sekä tuotteiden valmistusta ohjaa vankka halu luoda niin hyviä optisia tuotteita, kuin vain mahdollista. Korkea laatu, luotettavuus ja kilpailukykyinen hinta.

Yritys sponsoroi myös useita Amerikkalaisia ampumaurheilijoita sekä metsästäjiä, joista ehkä tunnetuin on rokkari Ted Nugent.

Nimensä yritys on saanut perustajansa David P. Bushnell:n mukaan. Yritys sai alkunsa vuonna 1948, kun perustaja palasi Kaliforniaan häämatkaltaan Japanista mukanaan kaksi laatikollista kiikareita, jotka hän myi postimyyntinä.

Yrityksen alkuperäisenä toimintaideana oli myydä erittäin tarkkoja kiikareita ensimmäisenä keskiluokkaisille Amerikkalaisille. Tämä oli mahdollista, kun Amerikassa patentoitujen piirrustusten pohjalta alettiin valmistaa Hong Kongissa, Taiwanissa ja Japanissa. Myöhemmin alettiin valmistamaan samalla kaavalla myös kiikaritähtäimiä sekä ratakiikareita.

Bushnell Kiikaritähtäimet: Mallit

Bushnell Kiikaritähtäimet

Bushnell valmistaa useita eri kiikaritähtäin mallisarjoja, mutta Suomessa suosituimpia ovat Banner ja Trophy -sarjan kiikaritähtäimet. Trophy -sarja jaetaan vielä erikseen Trophy ja Trophy Xtreme -sarjoihin, joista Xtreme on hieman kalliimpi. Suurimpana erona Trophy Xtreme:n omaava Rainguard® HD vettä hylkivä päällyste, joka auttaa pitämään kiikaritähtäimen puhtaana.

Yleisesti yrityksen tuotteet ovat keskihintaisia kiikaritähtäimiä. Huokeimmat mallit maksavat muutaman satasen ja kalleimmat noin tuhat euroa.

Bushnell Banner Kiikaritähtäin

Bushnell Banner Kiikaritähtäimet

Kaikki kolme tässä esiteltävää kiikaritähtäin mallisarjaa omaavat vedenkestävän ulkokuoren, monipinnoitteiset optiikat sekä typpeen perustuvan huurtumisen eston.

Banner -sarjan kiikarit ovat 1″ eli 2,54cm paksuisia. Lisäksi niiden moni tasoinen pinnoite varmistavat kirkaan näkymän myös aamu- ja iltahämärässä.

Banner -sarjaa on saatavilla aina 1-x32 suurennoksesta 6-24×40 suurennokseen.

Bushnell Trophy Kiikaritähtäin

Bushnell Trophy Kiikaritähtäimet

Trophy -sarja sisältää kaikki samat ominaisuudet, kuin Banner -sarjakin, mutta omaa lisäksi myös sivuparallaksi korjauksen.

Trophy sarjaa on saatavilla aina 1.75–4×32 suurennoksesta 6–18×50 suurennokseen saakka.

Bushnell Trophy Extreme Kiikaritähtäin

Bushnell Trophy Exreme Kiikaritähtäimet

Trophy Extreme on edellisestä kahdesta kiikaritähtäimestä poiketen 30mm paksuinen (edelliset kaksi ovat 254mm paksuisia).

Lisäksi Trophy Extreme omaa Rainguard® HD vettähylkivän pinnoitteen, joka auttaa pitämään tähtäimen puhtaana.

Trophy Extreme sarjan kiikaritähtäimiä on saatavilla 2.5–10×44 suurennoksesta 2.5–15×50 suurennokseen saakka.

Tutustu Sissoksen Bushnell -valikoimaan!

Meopta Ristikot

Meopta Ristikot

Meopta ristikot, eli Meoptan kiikaritähtäinten tähtäinristikot. Tätä kirjoitettaessa Meoptalla on käytössä 23 erilaista ristikkoa.

Ristikot on kukin tarkoitettu hieman eri tarkoitukseen. Toiset toimivat paremmin vähemmässä valossa, kuin toiset ja toiset ovat erityisesti tarkoitettuja nopeisiin tilanteisiin jne. Lopuksi tietenkin määrittävin tekijä on käyttäjän oma tottumus ja mieltymys.

Kussakin kiikaritähtäimessä on yleensä, mallista riippuen, 4-5 eri ristikkoa. Tähtäimeen valikoidut ristikot tukevat kiikaritähtäimen suunniteltua käyttötarkoitusta. Pitkän matkan ammuntaan suunniteltu tähtäin omaa siihen sopivat ristikot jne.

Ristikon Kuvatasot

Ensimmäisessellä, eli etummaisella kuvatasolla (objektiivilinssin takana) oleva ristikko toimii niin, että suurennoksen muutoksella sekä kohteen, että ristikon koko lisääntyvät tai vähenevät. Toisella, eli taaemmalla kuvatasolla ristikon koko pysyy samana, vaikka kohde suurenee.

Meopta Ristikot Ensimmäinen Kuvataso
Ensimmäinen Kuvataso

Meopta Ristikot Toinen Kuvataso
Toinen Kuvataso

Meopta Ristikot

Tällä hetkellä Meoptan kiikaritähtäimissä on käytössä seuraavanlaisia ristikoita.

Meopta Ristikko 1

 

Meopta Ristikko 1

Klassinen, Euroopplainen ristikko suunniteltu erityisesti käytettäväksi matalassa valossa sekä tarkkaan kohteen löytämiseen. Ristikon vahva keskitolppa helpottaa ja nopeuttaa tähtäämistä.

 

 

 

Meopta Ristikko 4

 

Meopta Ristikko 4

Aikaa kestänyt ja klassinen ristikko, joka on monen metsästäjän suosikki. Mahdollistaa nopean tähtäämisen matalassa valossa.

 

 

 

Meopta Ristikko ZPlex

 

Meopta Ristikko ZPlex

Erittäin suosittu, kaikkenlaiseen käyttöön sopiva tähtäin. Varustettuna eskipaksuilla tolpilla ja ohuella ristikolla.

 

 

 

Meopta Ristikko ZPlex 2

 

Meopta Ristikko ZPlex II

Alkuperäistä ZPlex ristikkoa ohuemmat tolpat sekä ristikko. Peittää hyvin vähän kohteesta. Sopii erityisen hyvin metsästykseen ja kettu / supikoira (vermint) jahtiin.

 

 

 

Meopta Ristikko 4A

 

Meopta Ristikko 4A

Meoptan oma ristikko etäisyyslaskurilla. Kun asetat numeron neljä alla olevan pitkän viivan eläimen vatsan tasalle, kertoo eläimen selkää lähinnä oleva numero etäisyysarvion sadoissa metreissä.

 

 

 

Meopta Ristikko 4B

 

Meopta Ristikko 4B

Meoptan oma ristikko etäisyyslaskurilla. Toimii kuten Ristikko 4A:kin, mutta omaa pidemmän etäisyysskaalan.

 

 

 

Meopta Ristikko 4C

 

Meopta Ristikko 4C

Punapisteellä varustettu tähtäin, joka helpottaa nopeaa tähtäämistä. Toimii erityisestä matalassa valossa sekä hankalaa/sekavaa taustaa vastaan.

 

 

 

Meopta Ristikko 4K

 

Meopta Ristikko 4K

Paksummat tolpat ja paksumpi punapiste helpottavat nopeaa tähtäystä, erityisesti matalassa valossa ja päivän valossa.

 

 

 

Meopta Ristikko MilDot

 

Meopta Ristikko MilDot

Alunperin merijalkaväelle kehitetty ristikko. Luotu helpottamaan etäisyyksien sekä holdoverin* ja tuulen arviointia.

 

 

 

Meopta Ristikko MilDot 2

 

Meopta Ristikko MilDot 2

Erityisesti armeijakäyttöön tarkoitettu valaistu tähtäin.

 

 

 

 

Meopta Ristikko MilDot Special

 

Meopta Ristikko MilDot Special

Valaistulla ristikolla varustettu ristikko, suunniteltu helpottamaan etäisyyden, holdoverin* sekä tuulen arviointia.

 

 

 

Meopta Ristikko K 5.56 ZD

 

Meopta Ristikko K-5.56 ZD

Tämä ristikko on suunniteltu erityisesti 5.56 NATO paukuille. Valaistun punapistetähtäimen alla olevat väkäset kertovat arvion kantamasta. Kantama riippuu käytetystä kaliiperista.

 

 

 

Meopta Ristikko KDot

 

Meopta Ristikko KDot

Valaistu punapiste tähtäin, joka soveltuu erinomaisesti metsästykseen hankalissa valaistusolosuhteissa.

 

 

 

Meopta Ristikko KDot 2

 

Meopta Ristikko KDot 2

KDot 2 vie metsästysristikot uudelle tasolle. Ohuet tolpat valaistulla punapisteellä helpottavat nopeaa tähtäämistä, eivätkä peitä kohdetta.

 

 

 

Meopta Ristikko MMD

 

Meopta Ristikko MMD

Suunniteltu erityisesti MeoPro -sarjan kiikaritähtäimelle. MMD ristikko holdover* -merkkinnöillä pystytolpassa, jotka helpottavat ampumista pidemmille matkoille.

 

 

 

Meopta Ristikko BDC

 

Meopta Ristikko BDC

Ristikko tarkoilla holdover* merkinnöillä 180m – 455m etäisyyksille.

 

 

 

 

Meopta Ristikko MV MW

 

Meopta Ristikko McWorther MV

Meoptan keskinopean lähtönopeuden paukuille suunniteltu ristikko. McWorther MV löytyy MeoStar R1 3-12×56 kiikaritähtäimen ensimmäiseltä kuvatasolta. Ristikko on suunniteltu erityisesti käytettäväksi .308 kaliiperilla ja BC .508 @ 3000 FPS:llä.

 

 

Meopta Ristikko MW HV

 

Meopta Ristikko McWorher HV

Meoptan korkean lähtönopeuden paukuille suunniteltu ristikko. McWorther HV löytyy MeoStar R1 4-16×44 kiikaritähtäimestä, optimoituna 15x suurennokselle. Ristikko on suunniteltu erityisesti käytettäväksi .264 kaliiperilla ja BC .612 @ 3225 FPS:llä.

 

 

Meopta Ristikko BDC 2

 

Meopta Ristikko BDC 2

Ristikko tarkoilla holdover* merkinnöillä 180m – 455m etäisyyksille. BDC 2:n tolpat ja ristikko ovat alkuperäistä BDC:tä ohuemmat ja vähemmän peittävät.

 

 

 

Meopta Ristikko BDC 3

 

Meopta Ristikko BDC 3

Uudenlainen ristikko, suunniteltu erityisesti pitkien etäisyyksien ammuntaan.

 

 

 

 

Meopta Ristikko Mildot 03

 

Meopta Ristikko MilDot 03

Ristikko suunniteltu asiakkaiden palautteen perusteella erityisesti etäisyyden helppoon arviointiin. Valaistu keskiristikko pidennetyllä alasakaralla.

Keskiristikko sivutolppien alareunassa.

 

 

Meopta Ristikko Mildot 04

 

Meopta Ristikko MilDot 04

Ristikko suunniteltu asiakkaiden palautteen perusteella erityisesti etäisyyden helppoon arviointiin. Valaistu keskiristikko pidennetyllä alasakaralla.

MilDot 03:sta poiketen keskiristikko on sivutolppien yläreunassa.

 

 

* Holdover tarkoittaa ”koroennakkoa” eli paljonko kohteen yli pitää tähdätä eri etäisyyksillä. Tämä riippuu tietenkin etäisyydestä sekä kaliiperista. Meoptan sivuilta löytyvän ballistiikkalaskurin avulla, saat tiedon miten sinun käytössäsi olevan ristikon holdover merkintöjä tulee tulkita. Meopta Ballistic Calculator on ladattavissa ilmaiseksi älypuhelimille Apple App Storesta sekä Google Play -kaupasta.

Lue myös artikkelimme Meopta MeoStar kiikaritähtäimistä. Lisätietoa sekä etäisyystaulukoita kullekin ristikolle löydät englanninkielisestä Meopta Ristikot -esitteestä (pdf).

Tutustu Sissoksen Kiikaritähtäin -valikoimaan!

Zeiss Kiikaritähtäimet

Zeiss Kiikaritähtäimet

Zeiss kiikaritähtäimet ovat Saksalaista huippuoptiikkaa parhaimmillaan. Zeiss on valmistanut optisia laitteita jo yli 165 vuoden ajan ja on globaali markkinajohtaja alallaan. Zeiss valmistaa monenlaisia optisia vimpaimia, mutta meitä kiinnostavat tietenkin kiikaritähtäimet.

Zeiss kiikaritähtäimet on tätä kirjoitettaessa jaettuna kolmeen eri tuoteryhmään; Victory, Conquest ja Terra. Näistä Victory -sarja sisältää Zeissin lippulaivamallit, Conquest on keskisarjaa ja Terra pelkistetympi mallisarja.

Zeiss mallisarjoista löytyy sekä yleismalleja, että esimerkiksi erityisesti kytikseen tai pitkälle matkalle sopivia kiikaritähtäimiä. Zeiss:n omilta sivuilta, voit helposti oman käyttötarkoituksesi valitsemalla löytää juuri sinun käyttöösi sopivan kiikaritähtäimen. Oman käyttötarkoituksesi kartoitukseen saat apuja artikkelistamme Kiikaritähtäimen Valinta.

Zeiss Kiikaritähtäimien erityisominaisuudet

SCHOTT HT Lasi: Yksinkertaisesti kirkkaampi. SCHOTT HT korkeanläpäisyyden lasi varmistaa kirkkaan kuvan.

Lasiton ristikko: Hieno valaistu tähtäinpiste koko suurennusetäisyydellä peittää kohteen minimaalisesti. Tämä puolestaan varmistaa paremman tarkkuuden pitkillekin matkoille.

LotuTec® pinnoite: Pölyä, likaa ja vettä hylkivä pinnoite pitää kiikaritähtäimen kuvan kirkkaana kaikissa olosuhteissa.

Erinomainen ergonomia: Metsästyskokemukseen perustuva suunnittelu takaa erinomaisen käyttöergonomian sekä ääriolosuhteissakin luotettavan ja kestävän kiikaritähtäimen.

Zeiss Kiikaritähtäimien ristikot

Zeiss kiikarithtäimet omaavat erilaisia ja erittäin tarkkoja ristikkoja. Ristikot voidaan jakaa valaistuihin ja valaisemattomiin ristikoihin.

Valaisemattomat ristikot sopivat erityisesti aamulla ja illalla, hyvässä valossa käytettäviksi. Lisäksi valaisemattomia ristikoita voidaan käyttää myös etäisyyksien mittaamiseen.

Valaistut ristikot, joissa valaistu piste on erittäin kirkas sopivat parhaiten käytettäväksi päivällä ja iltahämärässä. Ne toimivat myös erittäin hyvin nopeissa liikkeissä, liikkuvaan kohteeseen tähdättäessä. Toinen valaistujen ristikoiden ryhmä ovat Classic ja Victory FL -malleista löytyvät himmennettävissä olevat valaistut pisteet. Himmennys mahdollistaa pisteen optimaalisen käytön valaistusolosuhteista huolimatta.

 

Zeiss Kiikaritähtäin Ristikko 43 Valaistu

 

Ristikko 43, Valaistu

Punaisella keskipisteellä oleva tähtäin, käytössä Victory V8 -malleissa.

 

 

Zeiss Kiikaritähtäin Ristikko ZMOA-2

 

ZMOA-2

Käytössä Conquest V6 -malleissa.

 

 

 

Zeiss Kiikaritähtäin Ristikko 43

 

Ristikko 43

Ilman valaistua keskipistettä, käytössä Conquest V6 -malleissa.

 

 

 

Zeiss Kiikaritähtäin Ristikko ZBR-1

 

Ristikko ZBR-1

Käytössä Conquest V6 -malleissa.

 

 

 

Zeiss Kiikaritähtäin Ristikko 54 Valaistu

 

Ristikko 54, Valaistu

Käytössä Vicroty V8 -malleissa.

 

 

 

Zeiss Kiikaritähtäin Ristikko ZBR-2

 

Ristikko ZBR-2

Käytössä Conquest V6 -malleissa.

 

 

 

Zeiss Kiikaritähtäin Ristikko 60 Valaistu

 

Ristikko 60, Valaistu

Käytössä Victory V8, HT sekä Conquest V6 -malleissa.

 

 

 

Zeiss Kiikaritähtäin Ristikko 6

 

Ristikko 6

Käytössä Conquest V6 -malleissa.

 

 

 

Zeiss Kiikaritähtäin Ristikko ZMOAi

 

Ristikko ZMOAi

Käytössä Conquest V4 -malleissa.

 

 

 

Zeiss Kiikaritähtäin Ristikko 20 Z-Plex

 

Ristikko 20, Z-Plex

Käytössä Conquest V4 -malleissa.

 

 

 

Zeiss Kiikaritähtäin Ristikko ZMOA-1

 

Ristikko ZMOAi-1

Käytössä Conquest V6 ja Conquest V4 -malleissa.

 

 

 

Zeiss Kiikaritähtäin Ristikko 60

 

Ristikko 60

Käytössä Conquest V4 -malleissa.

 

 

 

 

Tutustu Sissoksen Kiikaritähtäin -valikoimaan!

Meopta Meostar Kiikaritähtäimet

Meopta Meostar Kiikaritähtäimet

Meopta Meostar on Tshekkiläisen Meoptan valmistama kiikaritähtäin. Meopta, alkuperäiseltä nimeltään Optikotechna, on valmistanut erilaisia optisia laitteita ja -linssejä jo vuodesta 1933.

Meoptalla on vankka osaaminen optistenlaitteiden valmistamisesta paitsi harrastuspuolen kiikareihin ja kiikaritähtäimiin, myös sotilas- sekä laboratoriokäyttöön.

Meostar -sarjan kiikaritähtäimet ovatkin vuosien kehitystyön tuloksia. Ne ovat vallanneet tilaa metsästäjien kivääreistä ympäri Eurooppaa omaa luokkaansa olevan hinta/laatusuhteensa ansiosta.

Meostar -sarjaan kuuluu tällä hetkellä R1 ja R2 sarjat. Kummastakin mallisarjasta löytyy kiikaritähtäimiä moneen eri käyttötarkoitukseen. R2 -sarjan kiikaritähtäimet ovat Meoptan lippulaivamalleja eikä R1 ja R2 -sarjan kiikaritähtäimiä voi suoranaisesti verrata toisiinsa.

R1 -sarjan kiikarit puolestaan jaotellaan vielä kahteen sarjaan. R1, jossa ristikko ensimmäisellä kuvatasolla ja R1R, jossa ristikko on toisella kuvatasolla, muuten mallit ovat identtisiä.

Meopta Meostar R2 2-12×50 RD valittiin parhaaksi kiikaritähtäimeksi Ranskassa vuonna 2015.  Palkinnon antoi suosittu Ranskalainen metsästyslehti Connaissance de la Chasse (~Metsästyksen Taito).

Meopta Meostar Ominaisuudet

Meopta Meostar R2 2-12x50 RD
Meopta Meostar R2 2-12×50 RD kiikaritähtäin.

Sekä R1, että R2 mallisarjat omaavat seuraavat ominaisuudet, muutamaa eroavaisuutta lukuunottamatta:

MeoBright 5501 (R1-mallit): Patentoitu Ioni-avusteinen linssin monipäällyste, joka on lisätty kaikkiin ilman kanssa kosketuksissa oleviin linsseihin. Päällysteellä saavutetaan alan paras 99,8% linssikohtainen valonläpäisyvyys. Mallista riippuen R1 kiikaritähtäinten kokonaisvalonläpäisyys on 92-95%.

MeoLux (R2-mallit): MeoLux pinnoite linsseillä takaa koko kiikaritähtäimelle 95% kokonaisvalonläpäisyyden. Näet kirkkaammin kauemmas, joten saat tarkempia laukauksia pidemmälle matkalle.

MeoDrop (R2-mallit): MeoDrop on Meoptan oma hydrofobinen linssipäällyste, joka on suunniteltu hylkimään vettä, rasvaa, sormenjälkiä ja muita linssien pinnalle tulevia epäpuhtauksia, pitäen näkymän kirkkaana. MeoDrop on lisätty kiikaritähtäimen kaikkiin ulkoisiin linssin pintoihin, se hylkii vettä niin, että sade ja kosteus muodostavat pisaran ja yksinkertaisesti rullaavat linssin pintaa pitkin pois linssiltä. MeoDrop-päällystetyt linssiin voidaan helposti puhdistaa ilman pisaroiden kuivumajälkiä.

MeoShidel: Ionivälitteinen linssipäällyste, joka suojaa ulkoisia linssipintoja kulumiselta äärimmäisissäkin olosuhteissa. Täyttää sotilaskäytön tekniset vaatimukset kestävyyden ja pinnan kovuuden suhteen.

MeoTrack II: Helposti ja tarkasti sormilla säädettävät säätöruuvit selvästi kuuluvilla ”naksauksilla”. Säätöruuvit ovat nopeasti säädettävissä ja säätdot ovat helposti toistettavissa.

Vesi- ja Sumutiivis: Typellä puhdistettu ja umpioitu kiikaritähtäin. Kestää säässä, kuin säässä, myös upotuksen veteen.

RD Valaistu Punapistetähtäin: RD-mallimerkinnän kiikaritähtäimissä on erittäin tarkka valaistu punapistetähtäin. Tähtäintä omaa 7 kirkkausasentoa sekä väliasentoja. RD-valaistus tarjoaa täsmällisen kohdemäärityksen jokaisessa tilanteessa. Kaikki Meostar R2 kiikaritähtäimet omaavat punapistetähtäimen.

Erector Järjestelmä: Meoptan kehittämä Erector järjestelmän ansiosta kiikaritähtäimen asetukset pysyvät kohdillaan isommankin kiivärin rekyylin jäljiltä.

Kaiverrettu Lasiristikko: Ensimmäisessä ja toisessa tasolla käytössäoleva ristikko mahdollistaa poikkeuksellisen tarkan tähtäykseen maaliin.

MeoQuick: Mahdollistaa erittäin nopean ja tarkan kohdennuksen maaliin. Laaja kohdistusalue varmistaa tarkan kuvan maalista.

Meopta Meostar Mallimerkinnät

Osassa Meopta Meostar kiikarikivääreiden mallimerkintöjä on joko RD tai RGD tai RD/MD kirjainyhdistelmät. Nämä mystiset kirjaimet tarkoittavat seuraavia asioita:

RD: Malleissa on ristikon valaistus. Tämä on vakiona kaikissa Meostar R2 malleissa.

RGD: Malleissa on mahdollista vaihtaa punaisen ja vihreän kohdemerkin välillä.

RD/MD: Malleissa on Zeiss kiinnityskisko sekä ristikon valaistus.

Tutustu Sissoksen Kiikaritähtäin -valikoimaan!

Etäisyysmittarilla ammut kuin navy seal tarkka-ampuja

Etäisyysmittarilla ammut kuin navy seal tarkka-ampuja

Etäisyysmittari auttaa sinua ampumaan tarkkoja laukauksia pitkille matkoille. Johtuen maanvetovoimasta sekä ilmanvastuksesta, luoti alkaa pikku hiljaa pudota lähdettyään aseen piipusta. Mitä enemmän luodin nopeus laskee, sitä nopeammin luoti tippuu. Pitkille etäisyyksille ammuttaessa luodin lentorata muuttuu siis huomattavasti, eikä luoti osu siihen kohtaan, johon tähtäät, vaan alemmas. Edellä mainittujen ilmanvastuksen sekä maanvetovoiman lisäksi luodin lentorantaan vaikuttaa myös tuulen nopeaus, sekä suunta. Kuten muutkin luodin lentorataan vaikuttavien asioiden, myös tuulen vaikutus kertaantuu etäisyyden pidetessä.

Tätä ammuksen kulkua ilmassa ja sen tutkimista kutsutaan ballistiikaksi. Etäisyysmittarin avulla pystyt siis laskemaan säädöt tähtäimellesi, jotta saat tarkan laukauksen pitkälle matkalle. Etäisyysmittarin käyttö poistaa tarpeen kohdistuslaukauksille, jotka varsinkaan metsästyksessä eivät ole mahdollisia.

Eri käyttöön on valmistettu erilaisia etäisyysmittareita. Niiden suurin käytännön ero on niiden toimintasäteessä. Jokaisen etäisyysmittarin tiedoista löytää niiden minimi ja maksimi toimintamitan. Toisen etäisyysmittarit on siis tarkoitettua lyhyemmille matkoille ja toiset pidemille. Hankkiessasi etäisyysmittaria on siis hyvä tietää arvio siitä, millaisilla matkoilla aiot laitetta käyttää.

Lue lisää Lue lisää

Liity Sissoksen Jahtiporukkaan

Lisää hyödyllistä tietoa ja tarjouksia kätevästi sähköpostiisi.