Kiikaritähtäimen Valinta
Kiikaritähtäimen Huolto
Kiikaritähtäimen Asentaminen
Mikä on Kiikaritähtäin?

Mikä on Kiikaritähtäin?

Kiikaritähtäin on aseissa käytettävä lisävaruste, joka suurentaa kohteen ampujan silmälle kiikarin tavoin. Kiikaritähtäimen avulla on huomattavasti tavallista tähtäintä helpompi osua ja yleensäkään nähdä kaukana oleviin kohteistiin.

Kiikaritähtäin koostuu tavallisten kiikarien tapaan etu- ja takalinssistä. Eroavaisuuten on, että kiikaritähtäintä katsotaan vain toisella silmällä. Tästä johtuen kiikaritähtäimestä käytetäänkin myös nimitystä tähtäinkaukoputki. Tätä nimitystä kiikaritähtäimelle käyttävät myös puolustusvoimat kirjainlyhenteellä  TKP.

Kiikaritähtäimien suosio on ollut nousussa kokoajan, juuri niiden helppokäyttöisyyden vuoksi. Vaikka ne ovatkin alunperin olleet lisävarusteita, tulee nykyään moni harrastuskäyttöönkin tarkoitettu ase jo suoraan tehtaalta kiikaritähtäimen kera.

Kiikaritähtäimen Merkinnät

Kiikaritähtäinten mallimerkintä sisältää aina tärkeimmät tiedot tähtäimestä. Nykyaikaisissa kiikaritähtäimissä on lisäksi kiikarin ulkoreunaan kaiverrettu merkinnät kiikarin suurennoksesta sekä etulinssin halkaisijasta.

Kiikaritähtäimen merkinnät voi siis olla esimerkiksi 3-12X56. Käytännössä tämä tarkoittaa, että esimerkki kiikarimme suurennos on vähintään 3-kertainen ja enintään 12-kertainen.

Koska suurennos on merkitty kahdella numerolla, eroitettuna väliviivalla, tarkoittaa se, että suurennos on säädettävissä. Säädettävä suurennos voi olla ilmoitettu minimi tai maksimi ja kaikkea siltä väliltä. Kiikaritähtäimen etulinssin halkaisija on puolestaan tässä tapauksessa 56mm.

Yleisesti ottaen kiikaritähtäinten suurennokset vaihtelevat 1 ja 40 välillä. Suurimpia suurennoksia käytettäessä kannattaa aseen tukki tukea johonkin pehmeään tai asentaa aseeseen bipodi, eli kaksijalka.

Kiikaritähtäimen Ristikot

Kiikaritähtäimissä käytetään useimmiten tavallista ristikkoa, jossa pystyviiva ja vaakaviiva kohtaavat keskellä tähtäintä. Tästä on myös olemassa erilaisia variaatioita. Duplex ristikoissa viivat ovat paksumpia, mutta ohenevat ennen tähtäimen keskipistettä. Ristikoita on myös pisteillä (dot), ympyröillä (circle) sekä etäisyysviivoilla varustettuina.

Kiikaritähtäimen ristikoita
Kiikaritähtäimen ristikoita

Kiikaritähtäimen Säätö ja Kohdistus

Tarvittava suurennus valitaan aina kohteen ja sen etäisyyden mukaan. Muita huomioon otettavia asioita ovat mm. valaistus sekä kohteen erotettavuus taustasta. On myös hyvä muistaa, että mitä suurempaa suurennosta käyttää, sitä kapeampi näkösektori on käytössä. Lisäksi suurennettaessa myös linssin valovoima pienenee.

Nykyaikaiset kiikaritähtäimet ovat kaikki portaattomasti säädettävie, eli niiden suurennosta on mahdollista säätää haluamallaan tavalla minimi ja maksimi suurennoksen välillä.

Kiikaritähtäin kohdistetaan säätöruuveja käyttäen. Säätöruuveista on tehty jousikuormitteisia, joten ne säätyvät portaittain “napsuen”.

Kiikaritähtäimen Parallaksi

Kiikaritähtäimen parallaksilla tarkoitetaan sitä, että kun ampujan silmän sijainti suhteessa tähtäimen ristikkoon muuttuu, siirtyy myös ristikon sijainti suhteessa kohteeseen. Helpoin tapa huomata parallaksi virhe on, kun ristikko ja maali eivät näy samaan aikaan tarkkoina tähtäimessä.

Parallaksivirhe liittyy kohteen etäisyyteen ja saadaan korjattua säätämällä objektiivia eteen- tai taaksepäin.

Kiikaritähtäimen Valinta

Kiikaritähtäimiä on erilaisia eri käyttötarkoituksiin. Siksi olemmekin kirjoittaneet erikseen kiikaritähtäimen valintaoppaan.

Kiikaritähtäimen Asennus

Kiikaritähtäimen asennus ei ole vaikeaa ja se onnistuu kotikonstein. Kiikaritähtäintä asennettaessa kuitenkin hyvä muistaa muutamia niksejä sekä unohtaa liiallinen voimankäyttö. Kannattaakin lukea kirjoittamamme kiikaritähtäimen asennusopas.

Erilaisia muita tähtäimiä

Avotähtäin: Avotähtäin on kaikille tuttu tähtäin, jossa kaksi tähtäimen osaa kohdistetaan keskenään. Taaempana aseessa oleva U:n tai V:n muotoinen tähtäin sekä aseen piipussa sijaitseva “jyvä”, kohdistetaan keskenään tarkan laukauksen saavuttamiseksi.

Reikätähtäin: Reikätähtäin toimii kuten avotähtäinkin, mutta aseessa taaempana oleva tähtäimen osa ei ole avoin, vaan umpinainen. Tähdättäessä umpinaisessa osassa oleva reikä kohdistetaan piipun päässä sijaitsevaan “jyvään”.

Kiikaritähtäin: Kiikaritähtäin on kohdetta suurentava optinen tähtäin, jonka sisällä oleva ristikko, joka osoittaa tähtäyspisteen.

Lasertähtäin: Lasertähtäin projisoi usein punaisen pisteen tähdättävään kohteeseen. Tämän pisteen voivat havaita paljaalla silmällä myös muut, kuin tähtääjä itse. Lasertähtäin onkin monelle tuttu esimerkiksi toimintaelokuvista.

Punapistetähtäin: Punapistetähtäin näyttää hieman kiikaritähtäimeltä, mutta kiikaritähtäimestä poiketen se ei suurenna kohdetta tähtääjälle.

Tutustu Sissoksen Kiikaritähtäin -valikoimaan!

One Reply to “Mikä on Kiikaritähtäin?”

  1. Tervehdys !
    Luin mielenkiinnolla tekstiänne Burriksen ikuisesta takuusta. Toivoisin tuon olevan myös faktaa ja tarvitsisin tässä asiassa apua eli Burrista huoltoon/korjaukseen. Miten nyt käytännössä toimitaan ? Kysyy Paavo Savirinne

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Liity Sissoksen Jahtiporukkaan

Lisää hyödyllistä tietoa ja tarjouksia kätevästi sähköpostiisi.