Kiikaritähtäimen Valinta
Kiikaritähtäimen Huolto
Kiikaritähtäimen Asentaminen

Kategoria: Ristikot

Meopta Ristikot

Meopta Ristikot

Meopta ristikot, eli Meoptan kiikaritähtäinten tähtäinristikot. Tätä kirjoitettaessa Meoptalla on käytössä 23 erilaista ristikkoa.

Ristikot on kukin tarkoitettu hieman eri tarkoitukseen. Toiset toimivat paremmin vähemmässä valossa, kuin toiset ja toiset ovat erityisesti tarkoitettuja nopeisiin tilanteisiin jne. Lopuksi tietenkin määrittävin tekijä on käyttäjän oma tottumus ja mieltymys.

Kussakin kiikaritähtäimessä on yleensä, mallista riippuen, 4-5 eri ristikkoa. Tähtäimeen valikoidut ristikot tukevat kiikaritähtäimen suunniteltua käyttötarkoitusta. Pitkän matkan ammuntaan suunniteltu tähtäin omaa siihen sopivat ristikot jne.

Ristikon Kuvatasot

Ensimmäisessellä, eli etummaisella kuvatasolla (objektiivilinssin takana) oleva ristikko toimii niin, että suurennoksen muutoksella sekä kohteen, että ristikon koko lisääntyvät tai vähenevät. Toisella, eli taaemmalla kuvatasolla ristikon koko pysyy samana, vaikka kohde suurenee.

Meopta Ristikot Ensimmäinen Kuvataso
Ensimmäinen Kuvataso
Meopta Ristikot Toinen Kuvataso
Toinen Kuvataso

Meopta Ristikot

Tällä hetkellä Meoptan kiikaritähtäimissä on käytössä seuraavanlaisia ristikoita.

Meopta Ristikko 1

 

Meopta Ristikko 1

Klassinen, Euroopplainen ristikko suunniteltu erityisesti käytettäväksi matalassa valossa sekä tarkkaan kohteen löytämiseen. Ristikon vahva keskitolppa helpottaa ja nopeuttaa tähtäämistä.

 

 

 

Meopta Ristikko 4

 

Meopta Ristikko 4

Aikaa kestänyt ja klassinen ristikko, joka on monen metsästäjän suosikki. Mahdollistaa nopean tähtäämisen matalassa valossa.

 

 

 

Meopta Ristikko ZPlex

 

Meopta Ristikko ZPlex

Erittäin suosittu, kaikkenlaiseen käyttöön sopiva tähtäin. Varustettuna eskipaksuilla tolpilla ja ohuella ristikolla.

 

 

 

Meopta Ristikko ZPlex 2

 

Meopta Ristikko ZPlex II

Alkuperäistä ZPlex ristikkoa ohuemmat tolpat sekä ristikko. Peittää hyvin vähän kohteesta. Sopii erityisen hyvin metsästykseen ja kettu / supikoira (vermint) jahtiin.

 

 

 

Meopta Ristikko 4A

 

Meopta Ristikko 4A

Meoptan oma ristikko etäisyyslaskurilla. Kun asetat numeron neljä alla olevan pitkän viivan eläimen vatsan tasalle, kertoo eläimen selkää lähinnä oleva numero etäisyysarvion sadoissa metreissä.

 

 

 

Meopta Ristikko 4B

 

Meopta Ristikko 4B

Meoptan oma ristikko etäisyyslaskurilla. Toimii kuten Ristikko 4A:kin, mutta omaa pidemmän etäisyysskaalan.

 

 

 

Meopta Ristikko 4C

 

Meopta Ristikko 4C

Punapisteellä varustettu tähtäin, joka helpottaa nopeaa tähtäämistä. Toimii erityisestä matalassa valossa sekä hankalaa/sekavaa taustaa vastaan.

 

 

 

Meopta Ristikko 4K

 

Meopta Ristikko 4K

Paksummat tolpat ja paksumpi punapiste helpottavat nopeaa tähtäystä, erityisesti matalassa valossa ja päivän valossa.

 

 

 

Meopta Ristikko MilDot

 

Meopta Ristikko MilDot

Alunperin merijalkaväelle kehitetty ristikko. Luotu helpottamaan etäisyyksien sekä holdoverin* ja tuulen arviointia.

 

 

 

Meopta Ristikko MilDot 2

 

Meopta Ristikko MilDot 2

Erityisesti armeijakäyttöön tarkoitettu valaistu tähtäin.

 

 

 

 

Meopta Ristikko MilDot Special

 

Meopta Ristikko MilDot Special

Valaistulla ristikolla varustettu ristikko, suunniteltu helpottamaan etäisyyden, holdoverin* sekä tuulen arviointia.

 

 

 

Meopta Ristikko K 5.56 ZD

 

Meopta Ristikko K-5.56 ZD

Tämä ristikko on suunniteltu erityisesti 5.56 NATO paukuille. Valaistun punapistetähtäimen alla olevat väkäset kertovat arvion kantamasta. Kantama riippuu käytetystä kaliiperista.

 

 

 

Meopta Ristikko KDot

 

Meopta Ristikko KDot

Valaistu punapiste tähtäin, joka soveltuu erinomaisesti metsästykseen hankalissa valaistusolosuhteissa.

 

 

 

Meopta Ristikko KDot 2

 

Meopta Ristikko KDot 2

KDot 2 vie metsästysristikot uudelle tasolle. Ohuet tolpat valaistulla punapisteellä helpottavat nopeaa tähtäämistä, eivätkä peitä kohdetta.

 

 

 

Meopta Ristikko MMD

 

Meopta Ristikko MMD

Suunniteltu erityisesti MeoPro -sarjan kiikaritähtäimelle. MMD ristikko holdover* -merkkinnöillä pystytolpassa, jotka helpottavat ampumista pidemmille matkoille.

 

 

 

Meopta Ristikko BDC

 

Meopta Ristikko BDC

Ristikko tarkoilla holdover* merkinnöillä 180m – 455m etäisyyksille.

 

 

 

 

Meopta Ristikko MV MW

 

Meopta Ristikko McWorther MV

Meoptan keskinopean lähtönopeuden paukuille suunniteltu ristikko. McWorther MV löytyy MeoStar R1 3-12×56 kiikaritähtäimen ensimmäiseltä kuvatasolta. Ristikko on suunniteltu erityisesti käytettäväksi .308 kaliiperilla ja BC .508 @ 3000 FPS:llä.

 

 

Meopta Ristikko MW HV

 

Meopta Ristikko McWorher HV

Meoptan korkean lähtönopeuden paukuille suunniteltu ristikko. McWorther HV löytyy MeoStar R1 4-16×44 kiikaritähtäimestä, optimoituna 15x suurennokselle. Ristikko on suunniteltu erityisesti käytettäväksi .264 kaliiperilla ja BC .612 @ 3225 FPS:llä.

 

 

Meopta Ristikko BDC 2

 

Meopta Ristikko BDC 2

Ristikko tarkoilla holdover* merkinnöillä 180m – 455m etäisyyksille. BDC 2:n tolpat ja ristikko ovat alkuperäistä BDC:tä ohuemmat ja vähemmän peittävät.

 

 

 

Meopta Ristikko BDC 3

 

Meopta Ristikko BDC 3

Uudenlainen ristikko, suunniteltu erityisesti pitkien etäisyyksien ammuntaan.

 

 

 

 

Meopta Ristikko Mildot 03

 

Meopta Ristikko MilDot 03

Ristikko suunniteltu asiakkaiden palautteen perusteella erityisesti etäisyyden helppoon arviointiin. Valaistu keskiristikko pidennetyllä alasakaralla.

Keskiristikko sivutolppien alareunassa.

 

 

Meopta Ristikko Mildot 04

 

Meopta Ristikko MilDot 04

Ristikko suunniteltu asiakkaiden palautteen perusteella erityisesti etäisyyden helppoon arviointiin. Valaistu keskiristikko pidennetyllä alasakaralla.

MilDot 03:sta poiketen keskiristikko on sivutolppien yläreunassa.

 

 

* Holdover tarkoittaa ”koroennakkoa” eli paljonko kohteen yli pitää tähdätä eri etäisyyksillä. Tämä riippuu tietenkin etäisyydestä sekä kaliiperista. Meoptan sivuilta löytyvän ballistiikkalaskurin avulla, saat tiedon miten sinun käytössäsi olevan ristikon holdover merkintöjä tulee tulkita. Meopta Ballistic Calculator on ladattavissa ilmaiseksi älypuhelimille Apple App Storesta sekä Google Play -kaupasta.

Lue myös artikkelimme Meopta MeoStar kiikaritähtäimistä. Lisätietoa sekä etäisyystaulukoita kullekin ristikolle löydät englanninkielisestä Meopta Ristikot -esitteestä (pdf).

Tutustu Sissoksen Kiikaritähtäin -valikoimaan!

Kiikaritähtäin Ristikko

Kiikaritähtäin Ristikko

Pimeä, valopiste vai valaistu ristikko?

Valopisteet ovat saavuttaneet viime vuosina suosiota niin hämärä- kuin ajojahtitähtäimissäkin. Valopiste helpottaa tähtäyspisteen hahmottamista hämärässä, päivänvalossakin kirkas piste îhyppää silmilleî ja on ohutta hiusristikkoa nopeampi ampua. Valopistekiikarin valinnassa huomionarvoisia tekijöitä ovat valaistun pisteen, tai -ristin koko (kuinka ison alan maalia piste peittää esim. 100 m päästä) ja pisteen säädöt. Liian kirkas piste heijastaa hämärässä koko linssin punaiseksi, hyvän pisteen saa säädettyä niin himmeäksi, ettei sitä päivänvalossa edes näe. Valopisteellä varustettua putkea voidaan käyttää perinteisen kiikarin tapaan myös ilman valopistettä. Pienimmät olemassa olevat valopisteet (Zeiss) peittävät sadan metrin päästä alle 6 mm alueen maalista!


Markkinoilla on myös Trijiconin tähtäimiä jotka käyttävät pisteen valaisemiseen tritiumia ja valokuitua, nämä tähtäimet eivät tarvitse sähköä lainkaan.
Valopistetähtäimen ainoat negatiiviset puolet ovat hiukan perinteisellä ristikolla varustettua kiikaria hieman korkeampi paino ja hinta.
Valaistulla ristikolla varustetuista tähtäimistä löytyy usein MilDot-ristikko tai joku sen variaatioista. Nimensä mukaisesti näissä tähtäimissä koko ristikko on valaistu, hämärässä tämä saattaa häiritä ampujaa, ellei ristikon kirkkautta saada säädettyä tarpeeksi himmeäksi.

Valopisteistä ja valaistuista ristikoista ilmoitetaan yleensä kirjainyhdistelmällä, alla muutamia yleisimmin käytössä olevia termejä selityksineen.

RD Red Dot (punainen valopiste ristikon keskellä)
RGD Red Green Dot (ristikon keskellä olevan valopisteen väri on valittavissa vihreän ja punaisen väliltä)
IR Illuminated Reticle (koko ristikko valaistuu)
( i ) Illuminated (Swarovskin kiikareissa oranssi piste, Zeissillä punainen)

Matkarummut ja etäisyystornit

Kiikaritähtäin Läpikatsottuna

Matkarummuilla tarkoitetaan kiikarin korkeussäätötorniin asennettavaa osaa, johon voidaan voidaan merkitä muistiin eri kohdistuspisteitä tai etäisyyksiä. Osa kiikaritähtäimistä tulee valmiiksi kiinteällä matkarummulla varustettuna, mutta varsinkin laadukkaisiin îmetsästystähtäimiinî on usein saatavilla myös jälkiasennettavia malleja (Zeiss, Meopta, Swarovski).

Swarovskin uuteen Ballistic Turret ñtorniin voidaan tallentaa neljä eri kohdistuspistettä. Eri kohdistuspisteet voivat olla eri etäisyyksiä samalle patruunalle, tai eri patruunoita samalle etäisyydelle. Kun luodin lentorata on tarkasti tiedossa, kohdistuspisteet voidaan laittaa muistiin myös ilman koeampumista, olettaen että tähtäin on aiemmin kohdistettu jollekin tunnetulle etäisyydelle. Matkarumpujen kanssa käytetään tavallista ristikkoa, sillä tähtääminen tapahtuu îtavallisestiî ristikon keskikohdalla.

Zeissin ASV+ BDC (bullet drop compensator) ñrumpu toimii hiukan eri tavalla. Tornin kororenkaalla on eri etäisyyksiä vastaavia lukemia ja tähtäimen säätö tapahtuu valitsemalla tornista ampumaetäisyyttä vastaava luku. Koska eri kalibereilla ja patruunoilla on erilaiset lentoradat, tornin mukana toimitetaan erilaisia säätörenkaita, joista voit valita omalle ase/patruuna yhdistelmällesi sopivan. Tällaisen tornin kanssa olisi suotavaa mitata luotien lähtönopeudet, sillä tehdaspaukkujenkin lähtönopeudet vaihtelevat piipun pituudesta riippuen, myös itse ladattuja patruunoita voidaan käyttää, mutta lähtönopeuden ja lentoradan tulee olla tiedossa.

Meoptan BHT (Ballistic hunting turret) on jälkiasennettava matkarumpu, rumpu toimii hiukan Swarovskin Ballistic turretin tavoin ja rummun muistiin voidaan asettaa kolme eri kohdistuspistetta.

Ristikkotyypit

Kiikaritähtäin Saksalainen tähtäinristikko #1. Saksalainen ristikkotyyppi joka on suunniteltu käytettäväksi erityisesti hämärässä. Vaikka tämä ristikkotyyppi on hiukan menettänyt suosiotaan, vannovat monet ”drillinkimiehet” edelleen sen nimeen!
Kiikaritähtäin duplex / 4 tähtäinristikko #4. Nelosristikko on kestänyt hyvin aikaa. Ristikko on suunniteltu erityisesti metsästyskäyttöön. Hiusristikko mahdollistaa tarkan laukauksen kauemmaksikin ja paksut tolpat helpottavat tähtäämistä myös hämärässä. #4-ristikko onkin Euroopassa yksi suosituimmista ristikkomalleista. Toimii erittäin hyvin myös valaistuna ja markkinoilta löytyykin useita eri variaatioita kyseisestä ristikosta.
Kiikaritähtäin z-plex tähtäinristikko Z-PLEX on hyvin läheistä sukua Amerikassa suositulle Duplex-ristikolle. Ristikko soveltuu erittäin hyvin päiväkäyttöön, mutta hämärässä tarkan tähtäyspisteen saaminen voi pitkän hiusristikko-osuuden takia olla haastavaa.
Kiikaritähtäin k-dot tähtäinristikko K-DOT, Meoptan K-DOT soveltuu erityisen hyvin nopeisiin tilanteisiin. Tällä ristikolla varustettua kiikaria voidaan käyttää punapistetähtäimen tavoin, mikäli tähtäimen suurennusalue alkaa ykkösestä.
Kiikaritähtäin mil-dot tähtäinristikko MilDot ñristikko on suunniteltu erityisesti sotilaskäyttöön, ristikon pisteet mahdollistavat etäisyyden arvioinnin, ja niitä voidaan käyttää tähtäyspisteinä kun ampumamatka on tiedossa. MilDot tähtäimet ovat suosittuja myös ilma-ase harrastajien ja linnustajien keskuudessa. MilDot ristikot ovat usein ensimmäisellä kuvatasolla, joten ristikko on suhteessa maaliin nähden aina saman kokoinen.

Ensimmäisellä vai toisella kuvatasolla?

Kiikaritähtäimet, joiden ristikko on ensimmäisellä kuvatasolla (FFP/Eurooppalainen), on käytetty pääsääntöisesti Keski-Euroopassa. Jos ristikko sijaitsee ensimmäisellä kuvatasolla, suurennosta lisättäessä myös ristikko kasvaa. Tämä voi olla kiikarin käyttötarkoituksesta riippuen toivottava ominaisuus. Suurennosta lisättäessä ristikon palkit kasvavat, varsinkin valaisemattomissa ristikoissa tämä on hämärässä erittäin hyvä ominaisuus. Monet MilDot ristikot ovat myös ensimmäisellä kuvatasolla, tällöin ristikko kasvaa samassa suhteessa käytettyyn suurennokseen nähden, ja etäisyyksiä voidaan arvioida kaikilla suurennoksilla. Haittapuolena näissä kiikareissa on se, että myös ristikon keskiö kasvaa. Isolla suurennoksella ammuttaessa siis ristikko peittää maalista suhteellisen suuren osan. Tunnetuimpia Suomessa myytäviä ensimmäisen kuvatason kiikareita ovat Meoptan R1 ñsarjan tähtäimet.

Toisen kuvatason ristikot (SFP/Amerikkalainen) ovat nykyään selkeästi suosituimpia. Näissä ristikko ei kasva, vaan on suurennoksesta riippumatta aina saman paksuinen. Ristikon keskusta ei juuri peitä maalia ja kiikarista saadaan kaikki hyöty irti. Kirkkaassa päivänvalossa toisen kuvatason eli îamerikkalainen ristikkoî on selkeästi hämärään suunniteltua eurooppalaista monikäyttöisempi. Valopisteellinen amerikkalaisella ristikolla varustettu kiikari onkin erinomainen vaihtoehto myös kytisjahtiin!

Tutustu Sissoksen Kiikaritähtäin -valikoimaan!

Liity Sissoksen Jahtiporukkaan

Lisää hyödyllistä tietoa ja tarjouksia kätevästi sähköpostiisi.