Kiikaritähtäimen Valinta
Kiikaritähtäimen Huolto
Kiikaritähtäimen Asentaminen

Kategoria: Yleinen

6,5 Creedmoor – Tulevaisuuden kaliiperi?

6,5 Creedmoor – Tulevaisuuden kaliiperi?

6,5 Creedmoor on nauttinut suurta suosiota Atlantin toisella puolella jo toista vuosikymmentä, mutta Suomessa kaliiperi on tehnyt läpimurtonsa vasta viimeisten kahden vuoden aikana, kun aseiden ja patruunoiden saatavuus on parantunut merkittävästi.

Pioneerityön kaliiperin nousun eteen Suomessa on pitkälti tehnyt Hjorth urheilutukku, joka on jo vuosia tuonut maahan laajaa valikoimaa amerikkalaisia aseita ja patruunoita kyseisessä kaliiperissa. Lopullisen läpimurron kaliiperi teki, kun Sako otti kaliiperin valikoimiinsa ja alkoi valmistaa laajaa valikoimaa Tikka ja Sako kivääreitä, sekä patruunoita tässä kaliiperissa. Lapua on valmistanut hylsyjä jo jonkin aikaa, mutta tehdasladatut patruunat valikoimiin ovat tulleet vasta taannoin.

6,5 Creedmoor – Uusi Kaliiperi

6,5 Creedmoor on suhteellisen uusi kaliiperi, sillä Hornady kehitti kaliiperin vasta vuonna 2007. Nimensä patruuna on saanut New Yorkissa sijaitsevan Creedmoor rifle rangen mukaan, jossa järjestettiin legendaarisia ampumakilpailuja 1900-luvun taitteessa. Kaliiperi on kehitetty supistamalla .30 TC:n hylsy 6,5mm luodille sopivaksi. .30 Thompson Center on taas suunniteltu .308 Winchesterin pohjalta, joten 6,5 Creedmoorin ja .308 Winchesterin hylsyt jakavat paljon yhteisiä elementtejä. Creedmoorin hylsy on tilavuudeltaan hiukan pienempi, kuin .308Win sillä 6,5:sen vesitilavuuden paino on 3,4g, kun .308:siin vettä menee 3,63g. 6,5mm Creedmoren erikoisuutena voidaan pitää sitä, että hylsyjä ja patruunoita on saatavilla niin pientä-, kuin isoa kiväärinallia käyttävinä. Esimerkiksi Lapuan hylsyihin sopii pieni nalli.

Kaliiperin Valinta

6,3 Creedmoor patruuna
.308 Win ja 6,5 Creedmoor Powerhead 2:set rinnakkain.

Moni kaliiperivalinnan kanssa painiskeleva miettii, mitä 6,5 Creedmoor tekee paremmin, kuin .308 Winchester tai 6,5×55 SE. Kuten kaikki kaliiperit, on Creedmoorkin monessa suhteessa kompromissi.

6,5 Creedmoor vs. 6,5x55SE

Vertailu ruotsinmauserin ja Creedmoorin välillä on näistä helpompi. 6,5x55SE on kestänyt aikaa uskomattoman hyvin, sillä kaliiperi on kehitetty vuonna 1891 ja se edustaa savutonta ruutia käyttävien patruunoiden ensimmäistä sukupolvea! Tämä on kuitenkin myös kaliiperin heikkous, sillä myös kyseiselle kaliiperille pesitettyjä aseita löytyy lähes 150 vuoden takaa, jolloin metallurgia ei ole ollut nykyisellä tasolla. Patruunan CIP standardit ovat siis sellaiset, että vanhimmatkin aseet periaatteessa kestävät uusia tehdasladattuja patruunoita. 116 vuotta nuoremmalla Creedmoorilla ei samanlaista historian painolastia ole ja patruuna onkin reippaasti kovapaineisempi.

Toinen Creedmoorin etu on lyhyempi hylsy. Kun 6,5×55 vaatii aseelta medium- tai long-mittaista lukkorunkoa, saadaan Creedmoor mahtumaan lyhyeen aktioon. Creedmoorin hylsy on ulkomitailtaan niin lähellä .308:sia, että lippaat ovat pääsääntöisesti yhteensopivia kaliiperien välillä. Kun hylsyn kantakin on sama, ei kaliiperin lisääminen valikoimaan ole yleensä asevalmistajalle temppu eikä mikään. Myös olemassa olevan .308 Win:in kaliiperin vaihtaminen onnistuu yleensä pelkällä piipun vaihdolla.

Suorituskyvyssä ei ole suuria eroja. Kun Sakon Powerhead 2:sen lähtönopeus on 6,5x55SE kaliiperissa 855 m/s, Creedmoorista vauhtia löytyy 890 m/s. Naturalis taas lupaa 6,5×55:seen 800 m/s ja Creedmorelle 20 m/s vähemmän.

6,5 Creedmoor vs. .308 Winchester

.308 Win ja 6,5 Creedmoorin välillä vertailu ei ole yhtä suoraviivaista. Kumpikin on hirvilaillinen kaliiperi, mutta moni Creedmoorin lataus täyttää lain kirjaimen vain hädin tuskin. 1.3.2020 astui voimaan lakimuutos, joka alensi lyijyttömien luotien joule- ja painorajoituksia. Lakimuutoksen jälkeen yleisimmistä 6,5mm kaliipereista tuli hirvilaillisia myös kupariluodeilla, tätä ennen lain kirjain saatiin täyttymään ainoastaan perinteisellä lyijyluodilla. Creedmoorin suurimpia etuja on kaliiperin erittäin suora lentorata suhteelliseen pienessä ja kevytrekyylisessä paketissa. Kun Lapuan .308 Win 185gr Scenar ”putoaa” kilometriin 100m kohdistuksella lähes 13 metriä, on vastaava lukema Creedmoorilla 123gr Scenarilla n. 11 m, Kaliiperivalinnat ovat aina henkilökohtaisia makuasioita, mutta Creedmoren lentorata on käytännön metsästysetäisyyksille yksi suorimmista ilman turhaa lihahävikkiä, joten kyseessä on lähes ihanteellinen kaliiperi linnustukseen, tai alkukauden peuran ja kauriin peltopyyntiin.

6,3 Creedmoor patruuna kaavakuva
6,3 Creedmoor patruunan mitat (lähde: wikipedia).

Tutustu Sissoksen 6,5 Creedmoor valikoimaan

Liity Sissoksen Jahtiporukkaan

Lisää hyödyllistä tietoa ja tarjouksia kätevästi sähköpostiisi.