Kiikaritähtäimen Valinta
Kiikaritähtäimen Huolto
Kiikaritähtäimen Asentaminen
Kiikaritähtäimen Huolto

Kiikaritähtäimen Huolto

Kiikaritähtäimen huolto on yleensä yksinkertaisesti tähtäimen kuivaaminen ja puhdistaminen käytön jälkeen. Kiikaritähtäimen linssejä saa puhdistaa vain linssien puhdistamiseen tarkoitetulla mikrokuituliinalla, esimerkiksi talouspaperi saattaa vahingoittaa linssien herkkää pinnoitetta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kiikaritähtäin on äärimmäisen monimutkainen laite. Etenkin korkealaatuisimpien kiikaritähtäin valmistajien, kuten Burris, Meopta, Zeiss tai Swarowski, yhdistävät teräväpiirtotarkkuuden omaavia monitasoisia linssejä. Tällaiset linssit pystyvät tarjoamaan optimaalisen valonsiirron sekä vertaansa vailla olevan visuaalisen selkeyden, joka tekee näistä kiikaritähtäimistä välttämättömiä tarkkusammunnassa.

Lue myös kiikaritähtäimen valintoppaamme.

Miksi Kiikaritähtäimen Huolto Säännöllisesti Kannattaa?

Tarkkojen laukausten saamiseksi, on oikeanlainen ampumatekniikka pakko hallita. Se ei kuitenkaan riitä, jos kivääriä ei ole huollettu kunnolla. Ajanmyötä kiikaritähtäimeen ja etenkin linsseihin kertyy likaa, pölyä ja jopa tahroja. Etenkin hämärässä, kuten iltaisin ja aamuisin, huonosti huolletun kiikaritähtäimen liasta heikentynyt valonläpäisyteho hankaloittaa tähtäämistä. Kirkkaalla päivänpaisteella lika ja pöly puolestaan luovat kiikaritähtäimeen ylimääräisiä heijjasteita, jotka häiritsevät tarkan osuman saamista. Tämä tapahtuu etenkin tähdättäessä kohti suoraa auringonvaloa. Kiikaritähtäimen huolto on siis ensisijaisen tärkeää, jotta ampuminen on mielekästä ja laukauksen onnistuneita. Olitpa sitten metsällä tai radalla. Kiikaritähtäimen huolto säännöllisesti auttaa siis paitsi tarkkoihin laukauksiin, se myös pidentää kiikaritähtäimen käyttöikää. Samalla suojataan kiikaritähtäimen sisältämää optiikkaa vaurioilta.

Kiikaritähtäimen Huoltoprosessi Kohta Kohdalta

Kiikaritähtäimen huolto kannattaa aina suorittaa käyttämällä kiikaritähtäimen puhdistussarjaa, joista löytyy liina, harja, puhdistusaine yms. kiikaritähtäimen huollossa tarvittava. Mukana tuleva liina ja harja ovat juuri tähän tarkoitukseen valmistettuja, joten ne eivät naarmuta kiikaritähtäimen linssien pintaa.

Kiikaritähtäimen Huolto

Total Time: 10 minutes

Pyyhi pölyt linsseistä

Aloita kiikaritähtäimen huolto harjaamalla tähtäimen linssit pölystä. Muista käyttää pehmeäharjaksista harjaa, jottei linssi naarmuunnu. Varmista myös, ettei harjassa ole öljyä tai rasvaa, jotka tarttuvat helposti linsseihin sumentaen ne.

Putsaa Sormenjäljet

Pyyhi seuraavaksi sormenjänljet ja pienemmät liat linsseistä mikrokuituliinalla. On tärkeää käytää pehmeää, paksua ja kemikalivapaata mikrokuituliinaa. Näin linssin pinta ei rasvoitu eikä naarmuunnu. Älä käytä talouspaperia äläkä puuvillaliinoja, ne voivat naarmuttaa linssiä ja levittävät rasvatahrat linssin pinnalle.

Puhdista vaikeimmat tahrat

Hankaliin ja itsepäisiin tahroihin, voidaan käyttää kiikaritähtäimen linssin pessun tarkoitettua puhdistusainetta. Tällaisia pelkällä puhdistusliinalla irtoamattomia tahroja ovat usein mm. kuivuneet vesipisarat ja siitepöly.

Aloita vaikeiden tahrojen puhdistus kaatamalla/suihkuttamalla puhdistusainetta mikrokuituliinalle. Pyyhi linssiä pyörein liikkein aloittaen linssin keskeltä ja siirtyen kohti reunoja. Näin saat hankalimmat ja pinttyneimmät tahrat pois linssin pinnalta.Pyyhi linssi välittömästi putsauksen jälkeen kuivalla mikrokuituliinalla. Näin linssin pinnalle ei jää jäämiä puhdistusaineesta. Jatka kuivausta, kunnes linssin pinta on täysin puhdas ja kiiltävä.

Valittaessa kiikaritähtäimen linssin puhdistusainetta, joka ei kuivu heti. Liian nopeasti kuivuvat puhdistusaineet jättävät jäämiä ja pisaroita linssin pintaan, ennen kuin niitä ehtii kuivata pois. Näin olleen koko puhdistustoimenpide on ollut turha. Muistathan myös, että kiikaritähtäimellistä asetta puhdistettaessa on oltava erityisen tarkka, ettei aseöljyä pääse kiikaritähtäimeen. Aseöljy tuhoaa tähtäimen tiivisteet ja tähtäimen sisällä oleva typpi pääsee vuotamaan ulos. Kiikaritähtäimen typpi puolestaan estää linssien huuruuntumisen.

Tutustu Sissoksen Kiikaritähtäin -valikoimaan!

3 Replies to “Kiikaritähtäimen Huolto”

  1. Hei,
    Löytyykö teiltä huoltopalvelu Kahles kiikarille, mikä pitäisi typettää ja tarkistaa tiiveys sisäpuolisen huurumisen johdosta.

    1. Kiitos kommentistasi Arto,

      Kauttamme onnistuu tähtäimen lähetys tehtaalle, mutta virallista huoltoa meillä ei ole…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Liity Sissoksen Jahtiporukkaan

Lisää hyödyllistä tietoa ja tarjouksia kätevästi sähköpostiisi.