Kiikaritähtäimen Valinta
Kiikaritähtäimen Huolto
Kiikaritähtäimen Asentaminen
Etäisyysmittarilla ammut kuin navy seal tarkka-ampuja

Etäisyysmittarilla ammut kuin navy seal tarkka-ampuja

Etäisyysmittari auttaa sinua ampumaan tarkkoja laukauksia pitkille matkoille. Johtuen maanvetovoimasta sekä ilmanvastuksesta, luoti alkaa pikku hiljaa pudota lähdettyään aseen piipusta. Mitä enemmän luodin nopeus laskee, sitä nopeammin luoti tippuu. Pitkille etäisyyksille ammuttaessa luodin lentorata muuttuu siis huomattavasti, eikä luoti osu siihen kohtaan, johon tähtäät, vaan alemmas. Edellä mainittujen ilmanvastuksen sekä maanvetovoiman lisäksi luodin lentorantaan vaikuttaa myös tuulen nopeaus, sekä suunta. Kuten muutkin luodin lentorataan vaikuttavien asioiden, myös tuulen vaikutus kertaantuu etäisyyden pidetessä.

Tätä ammuksen kulkua ilmassa ja sen tutkimista kutsutaan ballistiikaksi. Etäisyysmittarin avulla pystyt siis laskemaan säädöt tähtäimellesi, jotta saat tarkan laukauksen pitkälle matkalle. Etäisyysmittarin käyttö poistaa tarpeen kohdistuslaukauksille, jotka varsinkaan metsästyksessä eivät ole mahdollisia.

Eri käyttöön on valmistettu erilaisia etäisyysmittareita. Niiden suurin käytännön ero on niiden toimintasäteessä. Jokaisen etäisyysmittarin tiedoista löytää niiden minimi ja maksimi toimintamitan. Toisen etäisyysmittarit on siis tarkoitettua lyhyemmille matkoille ja toiset pidemille. Hankkiessasi etäisyysmittaria on siis hyvä tietää arvio siitä, millaisilla matkoilla aiot laitetta käyttää.

Löydä omaan käyttöösi sopiva etäisyysmittari

Nikon Aculon AL11 Hunting etäisyysmittari
Nikon Aculon AL11 Hunting etäisyysmittari

Etäisyysmittarin käyttötarkoitukset eri käytössä ovat hyvin erilaisia. Siksi valmistajat ovatkin luoneet eri käyttötarkoituksiin erilaisia etäisyysmittareita. Etäisyysmittari, joka sopii golfin pelaajille, ei välttämättä sovi metsästäjille. Samoin etäisyysmittari joka sopii metsänhoitoon ja antaa siihen tarvittavat lukemat, ei auta valokuvaajaa jne.

Monet valmistajat ovat kehittänete ”monitoimi etäisyysmittareita”, mutta niiden toimivuus eri tarkoituksiin ei aina ole valmistajan suitsuttamalla tasolla. Valmistajat myös pukevat usein jokainen samat tuoteominaisuudet omien nimityksiensä taakse, joten laitteiden vertailu voi olla hankalaa. Eri valmistajien laitteet voivat siis olla lähes identtiset, mutta ominaisuuslistan nimityksiä katsellessa sitä ei heti huomaa.

Etäisyysmittaria valitessa on myös hyvä huomioida, että osa laitteista on roiskeenkestäviä ja osa ei. Roiskeenkestävän etäisyysmittarin kanssa sinun ei tarvitse huolehtia, jos esimerkiksi syksyinen vesisade yllättää kesken metsästysreissun. Lisäksi nykyään on saatavilla myös vesitiiviitä etäisyysmittareita, jotka saattavat kestää upotusta jopa 30 minuuttia yhden metrin syvyydessä.

Hiljattain myös kiikaritähtäin valmistajat ovat tuoneet markkinoille kiikaritähtäimiä, jotka omaavat sisäänrakennetun etäisyysmittarin. Tällaisia ovat mm. Burris Ballistic Laserscope -mallisarjan kiikaritähtäimet.

Erilaisia etäisyysmittareita

Meopta MeoRange 10x42 HD Etäisyysmittari & kiikari
Meopta MeoRange 10×42 HD Etäisyysmittari & kiikari

Markkinat ovat täynnä erilaisia etäisyysmittareita, mutta kun ne jaotellaan teknologioittain saadaan kolme ryhmää.

Lasertoimiset etäisyysmittarit

Lasertoimiset etäsyysmittarit ovat kaikkein yleisimpiä. Ne toimivat ampumalla lasersäteen kohteeseen ja sen jälkeen laskemalla etäisyyden säteen paluuseen kuluvan ajan avulla.

Tämän laskutoimituksen mahdollistaa tieto valonnopeudesta. Valo kulkee aina samalla nopeudella, joten sen avulla etäisyysmittari voi laskea etäisyyden helposti ja tarkasti.

Ultraäänitoimiset etäisyysmittarit

Ultraäänitoimiset etäisyysmittarit toimivat hyvin samantapaisesti, kuin lasertoimisetkin etäisyysmittarit. Valon sijaan ultraäänitoimiset etäisyysmittarit lähettävät ääniaaltoja ja laskevat niiden paluuseen kuluvan ajan avulla etäsyyden kohteeseen.

Ultaräänitoimiset etäisyysmittarit eivät kuitenkaan ole niin luotettavia, kuin lasertoimiset. Ääniaallot lähtevät laitteesta leveänä rintamana, ja saattavat palautua laitteeseen mistä tahansa tielleen osuvasta objektista. Lisäksi ääniaalloilla toimivat etäisyysmittarit voivat ottaa häiriötä mistä tahansa ympäröivistä äänistä kuten solisevasta purosta, tuulessa humisevista lehdistä, liikenteen melusta tai lähistöllä keskustelevien ihmisten puheesta.

Ultraäänellä toimvivat etäisyysmittarit ovat erittäin harvinaisia, juuri epäluotettavuutensa takia. Mikäli haluat hankkia juuri ultraäänillä toimivan etäisyysmittarin, valmistaudu tekemään etsiväntyötä, sillä niitä on nykyään aika hankala löytää.

Optiset etäisyysmittarit

Optiset etäisyysmittarit olivat ensimmäisiä valmistettuja etäisyysmittareita ja ne toimivat käyttäen erilaisia linssejä selä mekanismeja etäisyyden laskemiseen.

Optiset etäisyysmittarit käyttävät erilaisia peilejä tai linssejä kaksoiskuvan muodostamiseksi. Sen jälkeen kuvat yhdistetään valitsimen avulla ja kun ne on sovitettu yhteen, voit valitsemesta lukea etäisyyden kohteeseen. Tämä on erittäin hidas tapa mitata etäisyyksiä. Etenkin, kun vaihtoehtona on käyttää lasertoimista etäisyysmittaria ja saada etäisyyslukema napin painalluksella.

Lisäksi optisten etäisyysmittarien toimintavarmuus riippuu pitkälti käyttäjän taidoista ja nopeudesta kohdistaa laitteen linssien kuvat. Näitä etäisyysmittareita käytetään nykyään todella harvoin. Niitä on kuitenkin saatavilla ja ne ovat yleisesti ottaen hyvin huokeita. Mikäli olet keräilijä tai haluat tehdä asiat kuten ennen vanhaan, voi optinen etäisyysmittari olla sinulle sopiva.

Etäisyyssmittarin käyttötarkoituksia

Burris Ballistic Laserscope III 3-12x44 etäisyysmittari kiikaritähtäin
Burris Ballistic Laserscope III 3-12×44 etäisyysmittari kiikaritähtäin

Etäisyysmittareita käytetään useissa eri käyttötarkoituksissa metsästyksen lisäksi mm. golfissa, metsänhoidossa, valokuvauksessa, maanrakennuksessa sekä armeijän käytössä.

Tutustu Sissoksen Etäisyysmittari -valikoimaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Liity Sissoksen Jahtiporukkaan

Lisää hyödyllistä tietoa ja tarjouksia kätevästi sähköpostiisi.