Kiikaritähtäimen Valinta
Kiikaritähtäimen Huolto
Kiikaritähtäimen Asentaminen
Sako S20 Kiväärit

Sako S20 Kiväärit

Sako S20 kiväärit ovat vuoden 2020 odotetuin uutuus. Sako mainostaa kivääriä ensimmäisenä todellisena hybridikiväärinä, joka sopii sekä metsästäjille, että tarkka-ammuntaa harrastaville. Jos harrastus saa vuosien saatossa uusia suuntia, mukautuu S20 omistajansa tarpeita ja tottumuksia vastaavaksi!

Sakon markkinointimateriaaleista, mutta myös aseesta itsestään tulee hyvin ilmi, että aseen suunnittelussa on haluttu keskittyä juuri todellisen hybridikiväärin valmistukseen, kuitenkin kiväärin tärkeimpiä peruselemettejä laiminlyömättä.

Sako S20 Tukki & Runko

Sako S20 kivääri
Sako S20 muuntautuu omistajansa näköiseksi.

Tukkeja S20 -kivääriin on saatavilla kahta lajia; taktisen puolen tarkka-ammunnan ehdoilla suunniteltu versio sekä erityisesti metsästyskäyttöön tarkoitettu tukki. Precision tukki muistuttaa muotoiltultaan enemmän esimerkiksi Sako TRG:n tukkia, kuin perinteistä metsästysmallia ja Hunterissa on ergonominen ja nykyaikainen peukaloreikätukki. Tukin vaihto on helppoa, nopeaa ja onnistuu sekunneissa. Taka- ja etutukit ovat itsenäiset yksiköt, joten niitä voi myös ”sekoittaa” haluamallaan tavalla. Voit siis hankkia esimerkiksi Hunter-mallin aseeseen Precision-mallin takatukin, mutta jättää soukemman metsästysmallin etukädensijan. Koska takatukki on mahdollista irrottaa aseesta, on kivääri myös erittäin kompakti kuljettaa. Tukeista löytyy molemmin puolin kupit QD hihnalenkeille, joten remmin saa aseeseen kiinni juuri haluamallaan tavalla. Hunter-mallissa on hihnalenkin nasta bipodin kiinnittämistä varten ja Precision tukkeihin sopivat kaikki M-LOK lisävarusteet!

Aseen runko on valmistettu erittäin kestävästä, jäykästä ja kevyestä lentokonealumiinista. Rungon rakenne on suunniteltu tekemään tukista mahdollisimman jäykkä maksimaalisen tarkkuuden takaamiseksi. Alumiinirunko myös vastaanottaa kaiken rekyylin. Runko on kätketty kestävän H.I.R-komposiittikuoren alle. Hunter-mallin otepinnat ovat tuntumaltaan nahkaa muistuttavaa synteettistä materiaalia.

Aseen ”modaaminen” ei myöskään jää pelkästään tukkien vaihtoon. Liipasinta voidaan haluttaessa siirtää eteen ja taakse, sekä poskipakkaa säätää maksimaalisen ergonomian ja hyvän ampuma-asennon saavuttamiseksi. Poskipakan säätö onnistuu napin painalluksella. Perän pituus on säädettävissä molemmissa malleissa ja Precisionissa perälevyn korkeuttakin voi säätää. Laukaisuvastus on säädettävissä 1-2 kg välillä. Aseeseen on myös saatavilla laaja valikoima kohtuullisesti hinnoiteltuja lisävarusteita.

Piippu & Lipas

Sako S20 kivääri
Sako S20 on lippaat on valmistettu lasivahvistetusta komposiitista.

S20:ssä on kylmätaottu piippu sekä täysmittainen alumiininen V-Bedding -järjestelmä. Kiväärille luvataankin alle kulmaminuutin käynti. Piippuprofiilia Sako kutsuu nimellä D18 ja se on hiukan perinteisen metsästysaseen piippua paksumpi. Hunter mallissa paino ei kuitenkaan nouse, sillä piippu on uritettu maksimaalisen paino/jäykkyys-suhteen aikaansaamiseksi. Aseen lukkorunkoon on jyrsitty on Picatinny-kisko kiikaritähtäimen asennusta varten. Koska kisko on kiinteä osa lukkorunkoa, ei löystyviä ruuveja täydy murehtia ja optiikan asennuksessa on yksi muuttuja vähemmän.

Jotta ase kestäisi Suomen vaihtuvat sääolot, on kolmiolkainen lukko valmistettu korkealaatuisesta ruostumattomasta teräksestä. Sulkuolkien pinta-alaa on kasvatettu reilusti vanhoista malleista. Suorituskykyä ja turvallisuutta on myös ajateltu esimerkiksi kolmiasentoisen varmistimen suunnittelussa.

S20 käyttää Sakon uutta CARTRIDGE+ lipasta, joka on valmistettu lasikuituvahvistetusta komposiitista ja suunniteltu tukemaan tehdaslatausta pidempiä patruunoita. Tämä on varsinkin jälleenlataajia kiinnostava ominaisuus! Lisäksi lippaat on rakennettu niin, että ne tukevat patruunan olkaa estäen luodin vaurioitumisen tai painumisen syvemmälle hylsyyn rekyylin seurauksena. Aseet toimitetaan 5 patruunan (3 ptr Magnum kaliipereissa) lippailla, mutta lisävarusteena on saatavilla myös 10 patruunan (7 ptr / Magnum) lippaita.

Kaiken kaikkiaan S20 tulee varmasti olemaan suosittu kivääri ja löytämään paikkansa sekä tarkka-ampuntaa, että metsästystä harrastavien ostoslistoilta.

Vaikka pulttilukkokivääriä onkin mahdoton keksiä uudelleen, on Sako aseen modulaarisuuden kanssa ottanut suuria harppauksia eteenpäin. S20 -kiväärin omistajan ei täydy sopeutua kivääriinsä, vaan kivääri sopeutuu omistajansa tarpeisiin nyt ja tulevaisuudessa! Kansainvälisille markkinoille tarkoitettu slogan ”The rifle that is you” pitääkin varsin hyvin paikkansa.

Sakon edellinen yhtä suuri uutuus olivat muutama vuosi sitten lanseeratut Tikka T3x kiväärit.

Tutustu Sissoksen Sako S20 -valikoimaan!

4 Replies to “Sako S20 Kiväärit”

 1. Siis mikä luotien kärkien vaurioituminen? Tapahtuuko tätä muilla kuin niillä itselataajilla jotka venyttävät patruunan pituuden aivan tappiin, ja tapahtuuko heilläkään oikeasti?

  Iso haittapuoli tässä on se, ettei lipasta voi enää täyttää päältä sen ollessa aseessa kiinni. Patruuna täytyy syöttää lippaaseen edestä. Tämä on huomattu ulkomaisissakin testeissä. Tällä on merkitystä paitsi metsästäjille myös toiminnallisemmassa kilpa-ammunnassa. Huononnus 85-malliin verrattuna. Pelkälle rata-ampujalle tällä ei kai väliä ole mutta kun tämä muunneltava pyssy on varta vasten tarkoitettu moneen käyttöön…

  Ei pysty ymmärtämään Sakon ajattelua tässä. Ja kirjoittajan olisi kai pitänyt bongata tämä yksityiskohta. Lippaan täydennettävyys yhdellä kädellä aseesta irroittamatta on joskus ainoa syy miksi mehtämies maksaa Sakosta ekstraa kun Tikka muuten täyttäisi omat tarpeet.

  Tukkikaan ei taida teknisesti ottaen olla ”komposiittia” vaan lujitemuovia. Brosareita joutuu lukemaan kuin piru raamattua nykyään, markkinoinnin otukset laittavat mitä termejä vaan mitkä sattuvat hyvältä näyttämään.

  1. Lipas on nimenomaan suunniteltu toimimaan myös ”normaalia” pidempien latauspituuksien kanssa, jolloin luotien vaurioituminen, tai hylsyyn painuminen on muutenkin tavallista todennäköisempää, tämä edellyttää myös lippaalta tavallista suurempaa pituutta, joten lyhyemmätkin lataukset pääsisivät rekyylissä liikkumaan tavallista enemmän ja ainakin maalaisjärjellä saamaan enemmän vauhtia taakseen ennen lippaan seinämään törmäämistä. Lipas on kaksirivinen, mutta se syöttää yhdestä rivistä, aivan kuten sotilaskäyttöön suunniteltu Sako TRG:kin, joten lippaan täydentäminen ei lipas paikallaan tosiaan onnistu. Toiminnallisessa ammunnassa lippaan vaihtaminen on aina sen täyttämistä nopeampaa, joten tästä tuskin muodostuu isoa ongelmaa edes PRS-ampujille. Kiväärin yksityiskohdissa joudutaan usein tekemään kompromisseja ja tällä kertaa Sako on laskeskellut pidemmän latauspituuden mahdollistavan lippaan olevan suurempi plussa, kuin kaksirivisesti syöttävän lippaan. Tukkiasia vaatii lisää selvittelyä.

 2. Jaaha mitäs tehdä kun minun s20 huntterissa ostin keväällä , ja uudesta lähtien ei taho aina panos nousta lippaasta latauksen yhteydessä. Vaikka panokset ovat sakon omia, olen kyllä laittanut panokset lippaaseen 5kpl oikein . Mistä apua?!

  1. Terve Hande!

   Tuossa tapauksessa kannattaa olla yhteyksissä aseen myyneeseen liikkeeseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Liity Sissoksen Jahtiporukkaan

Lisää hyödyllistä tietoa ja tarjouksia kätevästi sähköpostiisi.