Kiikaritähtäimen Valinta
Kiikaritähtäimen Huolto
Kiikaritähtäimen Asentaminen
Kiikaritähtäin Ristikko

Kiikaritähtäin Ristikko

Pimeä, valopiste vai valaistu ristikko?

Valopisteet ovat saavuttaneet viime vuosina suosiota niin hämärä- kuin ajojahtitähtäimissäkin. Valopiste helpottaa tähtäyspisteen hahmottamista hämärässä, päivänvalossakin kirkas piste îhyppää silmilleî ja on ohutta hiusristikkoa nopeampi ampua. Valopistekiikarin valinnassa huomionarvoisia tekijöitä ovat valaistun pisteen, tai -ristin koko (kuinka ison alan maalia piste peittää esim. 100 m päästä) ja pisteen säädöt. Liian kirkas piste heijastaa hämärässä koko linssin punaiseksi, hyvän pisteen saa säädettyä niin himmeäksi, ettei sitä päivänvalossa edes näe. Valopisteellä varustettua putkea voidaan käyttää perinteisen kiikarin tapaan myös ilman valopistettä. Pienimmät olemassa olevat valopisteet (Zeiss) peittävät sadan metrin päästä alle 6 mm alueen maalista!


Markkinoilla on myös Trijiconin tähtäimiä jotka käyttävät pisteen valaisemiseen tritiumia ja valokuitua, nämä tähtäimet eivät tarvitse sähköä lainkaan.
Valopistetähtäimen ainoat negatiiviset puolet ovat hiukan perinteisellä ristikolla varustettua kiikaria hieman korkeampi paino ja hinta.
Valaistulla ristikolla varustetuista tähtäimistä löytyy usein MilDot-ristikko tai joku sen variaatioista. Nimensä mukaisesti näissä tähtäimissä koko ristikko on valaistu, hämärässä tämä saattaa häiritä ampujaa, ellei ristikon kirkkautta saada säädettyä tarpeeksi himmeäksi.

Valopisteistä ja valaistuista ristikoista ilmoitetaan yleensä kirjainyhdistelmällä, alla muutamia yleisimmin käytössä olevia termejä selityksineen.

RD Red Dot (punainen valopiste ristikon keskellä)
RGD Red Green Dot (ristikon keskellä olevan valopisteen väri on valittavissa vihreän ja punaisen väliltä)
IR Illuminated Reticle (koko ristikko valaistuu)
( i ) Illuminated (Swarovskin kiikareissa oranssi piste, Zeissillä punainen)

Matkarummut ja etäisyystornit

Kiikaritähtäin Läpikatsottuna

Matkarummuilla tarkoitetaan kiikarin korkeussäätötorniin asennettavaa osaa, johon voidaan voidaan merkitä muistiin eri kohdistuspisteitä tai etäisyyksiä. Osa kiikaritähtäimistä tulee valmiiksi kiinteällä matkarummulla varustettuna, mutta varsinkin laadukkaisiin îmetsästystähtäimiinî on usein saatavilla myös jälkiasennettavia malleja (Zeiss, Meopta, Swarovski).

Swarovskin uuteen Ballistic Turret ñtorniin voidaan tallentaa neljä eri kohdistuspistettä. Eri kohdistuspisteet voivat olla eri etäisyyksiä samalle patruunalle, tai eri patruunoita samalle etäisyydelle. Kun luodin lentorata on tarkasti tiedossa, kohdistuspisteet voidaan laittaa muistiin myös ilman koeampumista, olettaen että tähtäin on aiemmin kohdistettu jollekin tunnetulle etäisyydelle. Matkarumpujen kanssa käytetään tavallista ristikkoa, sillä tähtääminen tapahtuu îtavallisestiî ristikon keskikohdalla.

Zeissin ASV+ BDC (bullet drop compensator) ñrumpu toimii hiukan eri tavalla. Tornin kororenkaalla on eri etäisyyksiä vastaavia lukemia ja tähtäimen säätö tapahtuu valitsemalla tornista ampumaetäisyyttä vastaava luku. Koska eri kalibereilla ja patruunoilla on erilaiset lentoradat, tornin mukana toimitetaan erilaisia säätörenkaita, joista voit valita omalle ase/patruuna yhdistelmällesi sopivan. Tällaisen tornin kanssa olisi suotavaa mitata luotien lähtönopeudet, sillä tehdaspaukkujenkin lähtönopeudet vaihtelevat piipun pituudesta riippuen, myös itse ladattuja patruunoita voidaan käyttää, mutta lähtönopeuden ja lentoradan tulee olla tiedossa.

Meoptan BHT (Ballistic hunting turret) on jälkiasennettava matkarumpu, rumpu toimii hiukan Swarovskin Ballistic turretin tavoin ja rummun muistiin voidaan asettaa kolme eri kohdistuspistetta.

Ristikkotyypit

Kiikaritähtäin Saksalainen tähtäinristikko #1. Saksalainen ristikkotyyppi joka on suunniteltu käytettäväksi erityisesti hämärässä. Vaikka tämä ristikkotyyppi on hiukan menettänyt suosiotaan, vannovat monet ”drillinkimiehet” edelleen sen nimeen!
Kiikaritähtäin duplex / 4 tähtäinristikko #4. Nelosristikko on kestänyt hyvin aikaa. Ristikko on suunniteltu erityisesti metsästyskäyttöön. Hiusristikko mahdollistaa tarkan laukauksen kauemmaksikin ja paksut tolpat helpottavat tähtäämistä myös hämärässä. #4-ristikko onkin Euroopassa yksi suosituimmista ristikkomalleista. Toimii erittäin hyvin myös valaistuna ja markkinoilta löytyykin useita eri variaatioita kyseisestä ristikosta.
Kiikaritähtäin z-plex tähtäinristikko Z-PLEX on hyvin läheistä sukua Amerikassa suositulle Duplex-ristikolle. Ristikko soveltuu erittäin hyvin päiväkäyttöön, mutta hämärässä tarkan tähtäyspisteen saaminen voi pitkän hiusristikko-osuuden takia olla haastavaa.
Kiikaritähtäin k-dot tähtäinristikko K-DOT, Meoptan K-DOT soveltuu erityisen hyvin nopeisiin tilanteisiin. Tällä ristikolla varustettua kiikaria voidaan käyttää punapistetähtäimen tavoin, mikäli tähtäimen suurennusalue alkaa ykkösestä.
Kiikaritähtäin mil-dot tähtäinristikko MilDot ñristikko on suunniteltu erityisesti sotilaskäyttöön, ristikon pisteet mahdollistavat etäisyyden arvioinnin, ja niitä voidaan käyttää tähtäyspisteinä kun ampumamatka on tiedossa. MilDot tähtäimet ovat suosittuja myös ilma-ase harrastajien ja linnustajien keskuudessa. MilDot ristikot ovat usein ensimmäisellä kuvatasolla, joten ristikko on suhteessa maaliin nähden aina saman kokoinen.

Ensimmäisellä vai toisella kuvatasolla?

Kiikaritähtäimet, joiden ristikko on ensimmäisellä kuvatasolla (FFP/Eurooppalainen), on käytetty pääsääntöisesti Keski-Euroopassa. Jos ristikko sijaitsee ensimmäisellä kuvatasolla, suurennosta lisättäessä myös ristikko kasvaa. Tämä voi olla kiikarin käyttötarkoituksesta riippuen toivottava ominaisuus. Suurennosta lisättäessä ristikon palkit kasvavat, varsinkin valaisemattomissa ristikoissa tämä on hämärässä erittäin hyvä ominaisuus. Monet MilDot ristikot ovat myös ensimmäisellä kuvatasolla, tällöin ristikko kasvaa samassa suhteessa käytettyyn suurennokseen nähden, ja etäisyyksiä voidaan arvioida kaikilla suurennoksilla. Haittapuolena näissä kiikareissa on se, että myös ristikon keskiö kasvaa. Isolla suurennoksella ammuttaessa siis ristikko peittää maalista suhteellisen suuren osan. Tunnetuimpia Suomessa myytäviä ensimmäisen kuvatason kiikareita ovat Meoptan R1 ñsarjan tähtäimet.

Toisen kuvatason ristikot (SFP/Amerikkalainen) ovat nykyään selkeästi suosituimpia. Näissä ristikko ei kasva, vaan on suurennoksesta riippumatta aina saman paksuinen. Ristikon keskusta ei juuri peitä maalia ja kiikarista saadaan kaikki hyöty irti. Kirkkaassa päivänvalossa toisen kuvatason eli îamerikkalainen ristikkoî on selkeästi hämärään suunniteltua eurooppalaista monikäyttöisempi. Valopisteellinen amerikkalaisella ristikolla varustettu kiikari onkin erinomainen vaihtoehto myös kytisjahtiin!

Tutustu Sissoksen Kiikaritähtäin -valikoimaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Liity Sissoksen Jahtiporukkaan

Lisää hyödyllistä tietoa ja tarjouksia kätevästi sähköpostiisi.