Kiikaritähtäimen Valinta
Kiikaritähtäimen Huolto
Kiikaritähtäimen Asentaminen
Ilmakiväärin Kiikaritähtäin ja Ampumaetäisyydet

Ilmakiväärin Kiikaritähtäin ja Ampumaetäisyydet

Ilmakiväärin kiikaritähtäin on viime vuosina nostanut suosiotaan. Ilmakivääreillä ammutaan yleensä 10-50 m matkalle, joten yleiskäytössä hyvä kiikaritähtäin on 4x suurentava. Hieman monikäyttöisempi, varsinkin pidemmille etäisyyksille on zoom-kiikari. Yli 10x suurennoksia ei juuri ilmakiväärikäytössä tarvitse. Parallaksisäädöstä on hyötyä vaihtelevilla etäisyyksillä, koska monet ilmakiväärien kiikaritähtäimet on tehdasasetettu 10 m matkalle, mikä mahdollistaa vain 5-20 m käyttöetäisyyden ilman säätöä.

Sporttisempaan ja nopeampaan viihdeammuntaan soveltuvat myös punapiste- ja lasertähtäimet. Varsinkin suuritehoisilla jousimäntätoimisilla aseilla kannattaa rekyylin vuoksi käyttää vain laadukkaita, tarkoitukseen sopivia tähtäimiä ja tukevia jalkoja. Kiikarin kiinnityksen ruuvit kannattaa varmistaa tipalla kierrelukitetta.

Todella tehokkaissa jousi-, tai kaasumäntä-aseissa suositellaan käytettäväksi pienikokoista kiinteällä 4x suurennoksella varustettua kiikaritähtäintä, suurikokoiset säädettävällä zoomilla varustetut tähtäimet eivät aseiden rajun ”rekyylin” vuoksi yleensä ole kovin pitkäikäisiä tällaisten aseiden päällä (esim. Hatsan torpedo, sniper, Stoeger X50, Gamo hunter 1250).

Paineilma- ja ”tehottomammissa” jousitoimisissa kivääreissä voidaan rekyylin puuttumisen, tai pienuuden vuoksi käyttää myös isompaa variaapelitähtäintä.

Ilmakiväärin Kiikaritähtäimen Jalka

Ilmakivääreissä kiikaritähtäimen kunnollinen asentaminen (erityisesti rekyylistoppari!) on erityisen tärkeää repäisevän rekyylin takia, huonosti asennettu kiikari alkaa ajan myötä liikkumaan kiskolla pituussuunnassa, jonka takia osumapiste muuttuu ja kiikari lopulta hajoaa. Kiikarinjalaksi suositellaan yksiosaista alumiini-, tai teräsjalkaa. Useimmissa ilmakivääreissä on 11mm kisko, mutta myös weaver/picatinny-kiskot ovat yleistymään päin.

Tutustu Sissoksen Ilmakiväärien Kiikaritähtäin -valikoimaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Liity Sissoksen Jahtiporukkaan

Lisää hyödyllistä tietoa ja tarjouksia kätevästi sähköpostiisi.